Το δομημένο ομόλογο της JP Morgan βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τα δομημένα ομόλογα. Ενώπιόν της κατέθεσαν σήμερα ο Νίκος Τραυλός, καθηγητής του πανεπιστημίου ALBA και εξειδικευμένου στα θέματα των ομολόγων, καθώς και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΔΔΗΧ Φραγκίσκος Δασύρας και Κωνσταντίνος Τσιβεριώτης.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων επιβεβαιώθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα δομημένα ομόλογα, αλλά η τιμή που τα αγόραζαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και ότι το επίμαχο ομόλογο αγοράστηκε στην ονομαστική του αξία, ενώ ήταν πολύ λογικό να πέσει η τιμή εφόσον αποσπάστηκε το swap.

Αντίθετα, η ΝΔ αντέτεινε ότι από την κατάθεση τόσο του κ. Τραυλού όσο και των δύο πρώην γενικών διευθυντών του ΟΔΔΗΧ, αποδείχθηκε ότι δεν ανιχνεύεται ευθύνη πολιτικών προσώπων ως προς την έκδοση, δομή και πορεία του επίμαχου ομολόγου της JP Morgan και δεν στέκουν τα περί κεντρικού σχεδιασμού και εμπλοκής παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τραυλός στην κατάθεση του εξέφρασε την άποψη ότι «η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την JP Morgan περιελάμβανε σε πακέτο, ένα πολύπλοκο δομημένο ομόλογο και μια συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap). Η JP Morgan έσπασε το πακέτο, κράτησε το swap για τον εαυτό της και πούλησε το ομόλογο χωρίς το swap στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας. Έτσι, το ομόλογο κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία στο 100% της ονομαστικής του αξίας και αυτή η διαφορά δεν είναι λογική». Ο κ. Τραυλός, όπως υποστήριξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν στην ονομαστική αξία χωρίς το swap, δηλαδή χωρίς τα επιτόκια που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, κάτι που στην αγορά δεν είχε αυτή την αξία και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα δομημένα ομόλογα, αλλά η τιμή που τα αγόραζαν τα Ταμεία.

Ads

Από την πλευρά της, η ΝΔ εστίασε στο ότι ο κ.Τραυλός στην κατάθεση του ανέφερε ότι τα δομημένα ομόλογα γενικώς αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια τρέχουσα πρακτική στις χρηματαγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ότι χρησιμοποιούνται και από τράπεζες και από το δημόσιο.

«Δεν είναι άρα μια μη ομαλή ή «αποκλίνουσα» χρηματοοικονομική πρακτική και αυτό συμβαίνει και με το επίμαχο ομόλογο της JP Morgan», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: Κατά συνέπεια το ελληνικό δημόσιο μέσω αυτού του ομολόγου δανείσθηκε κατά τρόπο πλήρως συμβατό με όσα ισχύουν στις χρηματαγορές.