Ads

Το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας της τράπεζας που κάηκε στην οδό Σταδίου κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους, αλλά και οι κάμερες άλλων τραπεζών που βρίσκονται επί της Σταδίου, καθώς και οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εγληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των 3 άτυχων υπαλλήλων, η οποία έδειξε ότι ο θάνατος τους προήλθε από ασφυξία.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από την αστυνομία, το υλικό δείχνει ένα άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπο του να σπάει με βαριοπούλα την τζαμαρία της τράπεζας και άλλους τρεις, επίσης με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, να πετούν μέσα στην τράπεζα βόμβες μολότωφ.

Σύμφωνα με δύο δημοσιογράφους του Tvxs που παρακολούθησαν από απόσταση 10 μέτρων το περιστατικό, ένας άγνωστος με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου έσπασε την τζαμαρία της τράπεζας και έριξε μέσα από την τρύπα των σπασμένων τζαμιών κάποιο διάφανο υγρό από μπουκάλι 1μιση λίτρου.

Αποκλειστικό βίντεο του tvxs από την πυρκαγιά στη Marfin

Αποκλεισμένο από την αστυνομία παραμένει το σημείο όπου γράφτηκε η χθεσινή τραγωδία, λόγω των ερευνών που συνεχίζονται στο εσωτερικό της τράπεζας. Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί δεκάδες πολίτες αφήνουν λουλούδια και κεριά στη μνήμη των τριών ανθρώπων που χάθηκαν.

Ads

Χθες, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 74 προσαγωγές και 25 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα. Σε βάρος τους έχουν σχηματιστεί 3 δικογραφίες: για τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, για την κατάληψη επί της οδού Ζαΐμη και, τέλος, για το πλιάτσικο σε καταστήματα της πρωτεύουσας. Έξω από την Εισαγγελία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 άτομα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες.

Ειδικότερα, από τα 11 άτομα που συνελήφθησαν στην πορεία, ασκήθηκαν διώξεις σε 3, βάσει και των επιβαρυντικών διατάξεων του «κουκουλονόμου». Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο για πλημμελήματα. Από τους 11 συλληφθέντες στη Ζαΐμη, ο ένας που είναι ανήλικος παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ οι υπόλοιποι παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο και θα δικαστούν για πλημμελήματα. Τέλος, στα τρία άτομα που συνελήφθησαν να κάνουν πλιάτσικο, δεν έχει ασκηθεί ακόμη δίωξη.

Ασφυξία η αιτία θανάτου των 3 υπαλλήλων

Ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου των 3 αδικοχαμένων υπαλλήλών της Marfin, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσάφτη, που διενήργησε την νεκροψία στις σορούς των θυμάτων.

Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, ο άνδρας μόνο φέρει και ελαφρά εγκαύματα, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να περάσει μέσα από τις φλόγες, κατεβαίνοντας τις σκάλες, όπου και βρέθηκε νεκρός ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι και οι τρεις έχουν εισπνεύσει τεράστιες ποσότητες καπνού και τοξικών αερίων, ωστόσο αναμένονται και τοξικολογικές εξετάσεις που θα είναι και πιο λεπτομερείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η μια από τις γυναίκες ήταν έγκυος στον τρίτο ή τέταρτο μήνα. Όπως είπε άλλωστε χθες ο κ. Κουτσάφτης το κλιμακοστάσιο λειτούργησε ως καμινάδα, δημιουργώντας εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για όσους προσπάθησαν να το ανέβουν.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα καταστήματα της Marfin Bank

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, μόνο με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο το πρωί όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες της Marfin Egnatia Bank και θα κλείσουν στις 11:00, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις κηδείες των συναδέλφων.

Απολογισμός των ζημιών

Το σύνολο των ζημιών, που προκλήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, έδωσε σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προκλήθηκαν φθορές σε εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα ως εξής: 28 καταστήματα (θραύση- ραγίσματα υαλοπινάκων, ρίψη μολότοφ σε 3) 12 κτίριο γραφείων (εξωτερικές φθορές, εμπρησμός σε 2), 10 καταστήματα τραπεζών (θραύση- ραγίσματα υαλοπινάκων και ρολών, εμπρησμός στη Marfin bank, όπου έχασαν τη ζωή τους 3 άτομα), 2 ΑΤΜ τραπεζών, 3 ξενοδοχεία (θραύση- ραγίσματα υαλοπινάκων, ρίψη μολότοφ σε 2), 1 αναψυκτήριο στο Ζάππειο (εμπρησμός), 1 Ιερός Ναός (θραύση εισόδου), 6 οχήματα (εμπρησμός σε 3), 1 όχημα (van) τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου (εμπρησμός), 6 στέγαστρα στάσεων, 3 φωτεινοί σηματοδότες, 2 είσοδοι σταθμών του Μετρό, 18 κάδοι απορριμμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά:
Τρεις νεκροί από ασφυξία σε τράπεζα στο Σύνταγμα