Στο κενό έχουν οδηγήσει, μέχρι τώρα, οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής σχετικά με τον 35χρονο βιολόγο Λάμπρο Φούντα, που έπεσε νεκρός ύστερα από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς το ξημέρωμα της περασμένης Τετάρτης στη Δάφνη.

Ads

Την ώρα που οι άνθρωποι που τον γνώριζαν, περιγράφουν τον Λάμπρο Φούντα ως ένα συνηθισμένο άνθρωπο, η αστυνομία ερευνά την πιθανή ανάμειξη του με τρομοκρατικές οργανώσεις και αντάρτικό πόλεων. Σημειώνεται ότι ο Λάμπρος Φούντας εργαζόταν ως μικροβιολόγος σε διαγνωστικό κέντρο.

Η εικόνα «αντάρτη πόλης» που έχουν σχηματίσει οι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», βασίζεται σε γενικότερες εκτιμήσεις που κάνουν καθώς συνθέτουν μια σειρά δεδομένων. Η εφημερίδα «Το Βήμα», αναφέρει πως η ΕΛ.ΑΣ έχει εστιάσει στις άδειες που έπαιρνε ο μικροβιολόγος ορισμένες από τις οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, συμπίπτουν με ημέρες επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα» ή και άλλων ενόπλων οργανώσεων.

Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές – βαλλιστικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προέκυψε ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο -θανάσιμα τραυματισθέντας- Λάμπρος Φούντας, για να πυροβολήσει εναντίον των αστυνομικών, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά.

Ads

Το περίστροφο που βρέθηκε δίπλα στον Φούντα, έφερε δύο πυροδοτημένους κάλυκες και τέσσερα φυσίγγια, διαμετρήματος 0,38 special. Οι τέσσερις από τους πέντε κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο ανήκουν στα δύο υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών που συμμετείχαν στην ένοπλη συμπλοκή και ο πέμπτος έχει βληθεί από πιστόλι, τύπου GLOCK.

Επίσης, στο γάντι που φόραγε στo δεξί χέρι του ο Λάμπρος Φούντας βρέθηκαν σωματίδια κατάλοιπων πυροβολισμού.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», αν και ο Φούντας δεν έφερε πάνω του κάποια στοιχεία, η αστυνομία ταυτοποίησε γρήγορα τα στοιχεία ταυτότητάς του επειδή είχε προηγηθεί η σύλληψή του στο Πολυτεχνείο το 1995 και είχε τα αποτυπώματά του. Ωστόσο δεν είχε απασχολήσει την Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, ενώ ποτέ δεν είχε εμπλακεί σε ποινικές υποθέσεις, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Οι μέχρι τώρα έρευνες στο σπίτι του 35χρονου δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο. Από το διαμέρισμά του έχουν κατασχεθεί διάφορα αντικείμενα, όπως ένας υπολογιστής και διάφορα έντυπα. Το σπίτι του Λάμπρου Φούντα περιγράφεται ως ένας χώρος με πάρα πολλά βιβλία, μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άλλο άτομο που συμμετείχε στη συμπλοκή, μέχρι τώρα δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα του. Από τις εργαστηριακές έρευνες προέκυψε ότι ο συνεργός του Λ. Φούντα χρησιμοποίησε ένα εννιάρι πιστόλι «Clock» από το οποίο βρέθηκε πυροδοτημένη βολίδα, όπως και οι δύο άλλες από το περίστροφο «Zastava» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο 35χρονος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σφαίρα που τραυμάτισε θανάσιμα, τον Λάμπρο Φούντα, στην αριστερή ωμοπλάτη εκτιμάται ότι τον έπληξε καθώς οπισθοχωρούσε πυροβολώντας, αλλά σχεδόν έχοντας γυρίσει πλάτη στους αστυνομικούς.

Τέλος, στο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος αλλά ούτε και στους κάλυκες.