Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενώ παράλληλα εξακολουθεί η ανησυχία στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση των επίμαχων νομοθετημάτων στη Βουλή, τόσο από τους διαφωνούντες βουλευτές, όσο και μετά τη χθεσινή -νέα- αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου περί τανκς και χάους, στη Βουλή που ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει τις επαφές του σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις

Ads

Χθες, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “Μοναδική ευκαιρία της χώρας να ορθοποδήσει” την ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι καιροφυλακτούν, κερδοσκοπούν και προπαγανδίζουν την αποτυχία μας δηλαδή όπως είπε την αποτυχία της Ελλάδας.

Παράλληλα, την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ως προϋπόθεση αναδιαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκρούοντας στην Ολομέλεια της Βουλής, την σχετική ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους 10 λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εξέθεσε κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι συμφωνεί με τους στόχους του, την δημοσιονομική εξυγίανση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά δεν πιστεύει ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα τους πετύχει.

Ads

Φόβοι για διαρροές

Από το πρωί της Δευτέρας, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ξεκίνησε σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών με βουλευτές που τις προηγούμενες ημέρες είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν. Μεταξύ αυτών ο Αλ. Αθανασιάδης, ο οποίος δηλώνει πλέον ότι περιμένει να ακούσει τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή και εν συνεχεία να αποφασίσει, αλλά και ο Θ. Ρομπόπουλος, που τηρεί ανάλογη στάση.

Εν αναμονή των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών της Τετάρτης για το μεσοπρόθεσμο, και της Πέμπτης για τον εκτελεστικό νόμο, η προσοχή των συνεργατών του κ. Παπανδρέου και των υπευθύνων της ΚΟ του ΠαΣοΚ στρέφεται πλέον στην «παρακολούθηση» των βουλευτών, ούτως ώστε να διαπιστωθούν εγκαίρως τυχόν ενδείξεις διαρροών.

Για το λόγο αυτό, συνεχείς είναι οι επικοινωνίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και συνεργατών του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου έχει ζητήσει συνεχή ενημέρωση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρέμβει και ο ίδιος σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Διευρυμένη πλειοψηφία και ονομαστική ζητούν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ

Διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθασοπούλος, κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την συζήτηση και την επιστροφή του κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ονομαστική ψηφοφορία αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει συνειδητά εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Για ψευδεπίγραφο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρόνιας λιτότητας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του με διευρυμένη πλειοψηφία και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου κάνοντας λόγο για επικίνδυνη προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ το «κατάντημα του τόπου» και υποστήριξε πως «ο κος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέλαβε εργολαβικά τη δυσφήμιση της χώρας σε όλους τους ευρωπαίους γέτες». Ο κος Παυλόπουλος στηλίτευσε το νομοσχέδιο με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κοινοβουλευτικά αντίστοιχος νόμος με ένα άρθρο που να κυρώνει πίνακες», ενώ επί της ουσίας του νομοσχεδίου, διέκρινε «κυκλώπεια τείχη φόρων σε βάρος των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανθρώπων του μόχθου. Υπάρχει σαφής παραβίαση του άρθρου 4 για την ισότητα των δημόσιων βαρών και αποστέωση της ιδιοκτησίας. Φτάσατε να επαναφέρετε τον θεσμό της επιφάνειας – έναν θεσμό που ανάγεται στην τουρκοκρατία και καταργήθηκε το 1945 ως αναχρονιστικός…» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος.

Σε καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβαίνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι μέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς», καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο Αθανάσιος Λεβέντης, «ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά». «Ο λογαριασμός του μεσοπρόθεσμου δεν βγαίνει. Αντιθέτως μπαίνουν νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, θα στεγνώσει η αγορά, θα εκτιναχθεί η ανεργία. Το μεσοπρόθεσμο επιτείνει την ύφεση, θα πλήξει τους συνεπείς φορολογούμενους και θα αφήσει στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες και τους έχοντες και κατέχοντες. Ακόμα και οι δανειστές μας λένε να κάνουμε κάτι για την φοροδιαφυγή, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να μην πιστεύει πως μπορεί να το πετύχει» ανέφερε ο βουλευτής.

Διαβάστε επίσης:
Μόσιαλος: Σε 2-3 μήνες η τελική πρόταση για τις αποκρατικοποιήσεις