Την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση, η αγορά πολεμικών εξοπλισμών φαίνεται να συνεχίζεται και μάλιστα με το συνολικό ποσό εξοπλιστικών δαπανών να ανέρχεται σε 1,3 δις ευρώ.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», αποφασίστηκε η αγορά δύο επιπλέον γερμανικών υποβρυχίων ύψους 1 δισ. ευρώ, ανταλλακτικών για τα F-16 από τις ΗΠΑ, ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η αγορά πυρομαχικών για τα νέα άρματα μάχης (12.000 από τη Γερμανία και 3.000 από τις ΗΠΑ) ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα αποδέχτηκε την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής», με τα γνωστά τεχνικά προβλήματα, τα οποίο ενώ κόστισε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία (HDW) το κοστολογεί σήμερα 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η Ελλάδα ικανοποίησε και το γερμανικό αίτημα να δόση, εντός του 2010, 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπουργείο Άμυνας είχε αρχικά συμφωνήσει χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε βάθος εννιά ετών, που δεν θα υπερέβαινε τα 200 εκατομμύρια ανά έτος.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε τη γερμανική απαίτηση να επιβαρυνθεί το κόστος των 117 εκατομμυρίων ευρώ των υλικών που είχαν ήδη αγοραστεί για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων 209 που τελικώς ακυρώθηκε. Σύμφωνα με το «Έθνος», η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις επικρίσεις, βάφτισε «ανταλλακτικά» τα συγκεκριμένα υλικά που υποτίθεται θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των υποβρυχίων 209 όσο αυτά βρίσκονται εν δράσει.

Ads

Σάλος έχει προκληθεί και από τις αποκαλύψεις του του Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ, Γάλλου ευρωβουλευτή και ηγέτη των Πρασίνων, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, του εκμυστηρεύτηκε, πως ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του είπαν ότι για να τον βοηθήσουν θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τα συμβόλαια για τους εξοπλισμούς που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες αναφέρονται στα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ που ελήφθησαν επί κυβέρνησης Καραμανλή για αγορά επιπλέον 15 ελικοπτέρων Super Puma ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ και κυρίως των φρεγατών FREMM που αναμένεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ.

«Να μειώσουμε τους εξοπλισμούς»

«Ένας από τους λόγους που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα είναι και η κούρσα των εξοπλισμών. Πρέπει να προστατεύει ο ένας τον άλλον και όχι να προστατευόμαστε ο ένας έναντι του άλλου. Αυτή η νοοτροπία είναι που δημιουργεί την αναγκαιότητα να εξοπλιζόμαστε συνέχεια και αυτή η νοοτροπία υπάρχει και στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε άλλα υποβρύχια. Πρέπει να ξυπνήσουμε, γιατί κάποιες άλλες χώρες απολαμβάνουν τα προνόμια από τους δικούς μας εξοπλισμούς. Η κρίση είναι ευκαιρία», δηλώνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, Εγκεμέν Μπαγίς.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε αμοιβαία μείωση και πιστεύω πως μπορούμε», τονίζει ο Εγκεμέν Μπαγίς.