Σήμερα, Παρασκευή, ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γ. Παπανδρέου. Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

Ads

Η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου θα λάβει χώρα στις 18:20 στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Τάε-Κβο-Ντο).

Χθες, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές επαφές με στελέχη, υπουργούς και βουλευτές του ΠαΣοΚ που φέρονται, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στη διάθεση του το Κίνημα, ως οι επικρατέστεροι για τη μάχη των εκλογών στις περιφέρειές τους, τονίζοντας σε όλους πως δίνει ιδιαίτερη σημασία στον νέο θεσμό των περιφερειών.

«Πρέπει να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς, και για δήμους με σημαντικές πια αρμοδιότητες και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τα πρώτα 77 ονόματα δημάρχων που θα στηρίξει, εφόσον βεβαίως υπάρξει η σχετική έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλα είκοσι ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το Σάββατο, ενώ τ ην Κυριακή, τελευταία μέρα της τριήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Κινήματος σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και οι υποψήφιοι για τις 13 περιφέρειες, με το ΠΑΣΟΚ να στοχεύει να κερδίσει τις οκτώ.

Παρασκήνιο, διαβουλεύσεις και … επιστράτευση

Στο παρασκήνιο εξακολουθούν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να κλειδώσουν οι υποψηφιότητες στις εκλογές. Σύμφωνα με τον Τύπο, χθες ο πρωθυπουργός εισέπραξε αρνήσεις σε πρόταση υποψηφιότητας από στελέχη του κόμματός του. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το Βήμα, φέρεται να εισέπραξε τις αρνήσεις τριών τουλάχιστον στελεχών του: της κ. Κατερίνας Μπατζελή (για την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας), τον κ. Ι. Μαγκριώτη (για την Κεντρική Μακεδονία) και του κ. Π.Κουκουλόπουλο. Το Έθνος όμως, γράφει σήμερα ότι «Η υπουργός Γεωργίας αποχώρησε εμφανώς στενοχωρημένη, αλλά οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου τη φέρνουν να έχει αποδεχθεί την αποστολή που της ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος». Ο κ. Κατσιφάρας ήταν επιφυλακτικός, ενώ οι υπόλοιποι υπήρξαν θετικοί στο ενδεχόμενο να λάβουν το χρίσμα.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «Ο πολυδιαφημισμένος “Καλλικράτης” του πρωθυπουργού απαξιώνεται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Τα περισσότερα από τα βασικά στελέχη του κ. Παπανδρέου αρνούνται να είναι υποψήφιοι Περιφερειάρχες».

Οσον αφορά τους υποψηφίους για τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα Αθηνών – Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Στον Πειραιά οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τελικώς θα ανακοινωθεί ο νυν νομάρχης Ι. Μίχας, γεγονός για το οποίο δεν κρύβει την όχλησή του ο κ. Π. Φασούλας, ο οποίος σε συνέντευξή του όχι μόνον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαφαινόμενη μη ανανέωση της εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατήγγειλε και ενδοκομματικό πόλεμο από στελέχη που όπως είπε συνδέονται και με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο κ. Παπανδρέου, γράφει σήμερα το Βήμα, ήταν πάντως σαφής ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές, αφού καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να συναντηθεί με τους προτεινόμενους για περιφερειάρχες, είπε: «Πρέπει τώρα να δω κάποιους στρατεύσιμους». Το μέλος του ΠΣ Μ. Οθωνας ρώτησε: «Στρατεύσιμους ή επιστρατεύσιμους;» και ο Πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει: «Προς το παρόν στρατεύσιμους, η επιστράτευση θα κριθεί από τις απαντήσεις τους».

Όπως σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ, κατόπιν αυτών η κατάσταση παραμένει ρευστή για την τελική λίστα των υποψηφίων ενώ δεν αποκλείεται δε η αρνητική στάση των υπουργών να κρίνει και την αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος, που τοποθετείται είτε το βράδυ της Κυριακής είτε την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τη μετακίνηση στελεχών προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανασχηματισμός

Το τριήμερο μεταξύ Κυριακής και Τρίτης θεωρείται ως το πλέον πιθανό από τον Τύπο για την ανακοίνωση των αλλαγών, ώστε την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη πλαισιωμένος από το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός φέρεται ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έχει λάβει η συζήτηση για ανασχηματισμό και αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ φέρεται να έχει λάβει πρόταση να προχωρήσει στην παρούσα φάση μόνο σε αντικαταστάσεις όσων μελών της κυβέρνησης θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: