Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της τρίτης Συνόδου της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, που συνεδριάζει για πρώτη φορά φέτος. Το εν λόγω όργανο αντικατέστησε την παλαιά Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ξεναγήθηκε νωρίτερα στα νέα γραφεία από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Ads

«Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν» είναι η κυβέρνηση είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του, επικαλούμενος τα λόγια κορυφαίου παράγοντα και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημί-διάλυσης και ημί-παράλυσης, συμπλήρωσε, αναφερόμενος τόσο στις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έπειτα από τις εξαγγελίες της Τρόικας για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όσο και στην εγκύκλιο για τους ημί-υπαίθριους «που αποσύρθηκε πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει», στις «δημόσιες διαφωνίες κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου για το ρόλο του Οικονομικού Εισαγγελέα στη δίωξη του Οικονομικού εγκλήματος» και τις «παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων και τις μόνιμες διαφωνίες μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος και του υπουργού Υποδομών, με τελευταία αφορμή την πετρελαιοκίνηση».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με πολιτικές ανάπτυξης, φέρνοντας το παράδειγμα του τουρισμού, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στη βόρειο Αφρική και της ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα. Σε σχέση με το κίνημα «Δεν πληρώνω», ο Α. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη.

Για «ανύπαρκτη πολιτική πρόταση», «αντιφάσεις» και «διγλωσσία» κατηγορεί τη ΝΔ, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνης Σαμαρά. «Αυτό που ακόμα και σήμερα δεν εξηγεί ο κ. Σαμαράς είναι το γιατί δεν συμβούλευε κατά τον ίδιο τρόπο και τη κυβέρνηση Καραμανλή, ως μέλος της, ώστε να μη λιποτακτήσουν, αφού κατέστρεψαν τη χώρα και την οδήγησαν στην ανάγκη ύπαρξης μνημονίου, για το οποίο σήμερα υποκριτικά εκπλήσσεται και ανακαλύπτει πόσο καταστροφικό είναι», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ads

«Πόσο μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν βρίθει καθημερινών αντιφάσεων και διγλωσσίας, όταν ακόμη και στην περίφημη και ψευδεπίγραφη “ανυπακοή” κλείνει το μάτι, λέγοντας ότι καταδικάζει μεν, αλλά φταίει η κυβέρνηση που προτρέπει τους πολίτες προς αυτήν, επιδοκιμάζοντας την έμμεσα;», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τέλος είναι σωστό βέβαια ότι απαιτείται σύμφωνο αξιοπρέπειας με τον λαό, όχι όμως από τη χώρα αλλά από την ίδια τη Ν.Δ., γιατί η στοιχειώδης αξιοπρέπεια προϋποθέτει να λες την αλήθεια. Κάτι όμως που, για τη Ν.Δ., αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού συνεχίζει να εξαντλεί τους λόγους και τις πράξεις της σε αυτοθαυμασμό και περιχαράκωση στον πολιτικό της αυτισμό», κατέληξε.

«Χαιρόμαστε για την αγανάκτηση που προκάλεσε η ομιλία Σαμαρά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα ότι τους τάραξε κυρίως, το “Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας” που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ο κ. Σαμαράς. Αξιοπρέπεια προς τους Έλληνες. Μια λέξη που δυστυχώς δεν υπάρχει στο λεξικό του ΠΑΣΟΚ!», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, απατώντας στον Γιώργο Πεταλωτή.