Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, θέμα που έχει φέρει αναταραχή στον εμπορικό κόσμο.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΣΕΕ συζητά ως πρόταση το άνοιγμα των καταστημάτων μία ή δύο ώρες αργότερα τις καθημερινές χωρίς να κλείνουν το μεσημέρι, καθώς και τη λειτουργία τους τρεις ή τέσσερις Κυριακές το χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι το θέμα «θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει οριστικά, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας σε θέματα που αφορούν στους εμπόρους».

Από την πλευρά τους εμπορικοί σύλλογοι της περιφέρειας που συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση της ΕΣΕΕ δήλωσαν ότι η κρίση έχει πλήξει και την ελληνική περιφέρεια, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε άνοιγμα επιπλέον Κυριακών το χρόνο εκτός από τις προβλεπόμενες δύο που ορίζει ο νόμος.

Ads

Αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων να επιτραπεί προαιρετικά, το πρώτο τρίμηνο του 2011, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες.

Από 15 Ιανουαρίου οι εκπτώσεις

Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων το Σάββατο 15 Ιανουαρίου (λήγουν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου) η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της σε όλη τη χώρα:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).

3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

4. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Όπως υπογραμμίζεται, αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

5. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

Η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αλλά και να ανταποδώσουν την στήριξη στους πελάτες τους. Ζητεί επίσης από το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου 2011 σημείωσε ότι: «Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολύ προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές και αυριανές ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή».