Kρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 17 Μαΐου. Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, έχει καλέσει σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00 το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους, καθώς η Ομοσπονδία προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων.

Ads

 
Οι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως (από 21 σε 23), ενώ κόκκινο πανί αποτελεί η μείωση οργανικών θέσεων στα σχολεία.
 
«Με τις μειώσεις θα υπάρξουν μετακινήσεις χιλιάδων συναδέλφων σε άλλα σχολεία. Σε άλλες περιφέρειες. Θα υπάρχουν υποχρεωτικές μεταθέσεις» δηλώνει στα Νέα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος. Προσθέτει δε, ότι το υπουργείο προωθεί και απολύσεις συμβασιούχων.
 
Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό. Πάντως διαφαίνεται ότι οι παρατάξεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας συμφωνούν στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις, πλην των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που πρότειναν 48ωρη απεργία πριν από τις εξετάσεις.
 
Την κήρυξη κινητοποιήσεων θα προτείνει και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στα πρωτοβάθμια σωματεία της.
 
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βρίσκεται σε αναβρασμό, λόγω της εφαρμογής του νέου μισθολογίου, της απόπειρας περικοπής επιδομάτων και δώρων και της αύξησης ωραρίου, που «προκαλούν απολύσεις και δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους και ταυτόχρονα προσφέρουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στους σχολάρχες».
 
Το δ.σ. της ΟΙΕΛΕ συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη για να διαμορφώσει την εισήγηση που θα κατατεθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίες θα συγκληθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΑΡ: Επιζήμια η απεργία στις πανελλαδικές
 
Eπιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών θεωρεί η ΔΗΜΑΡ την πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και ζητά από τους καθηγητές να έρθουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις εύλογες, όπως λέει, ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας.
 
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως οφείλει να εξαντλήσει το περιθώριο που έχει για την κάλυψη των κενών των σχολείων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και επαναλαμβάνει τις εναλλακτικές προτάσεις που είχε καταθέσει και αφορούν την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλία και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου.
 
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, το σύνολο των μέτρων αυτών μπορεί να αποτρέψει το οριζόντιο μέτρο της αύξησης του ωραρίου που είναι προβληματικό καθώς θα δημιουργήσει πλεονάζον προσωπικό που θα χρειαστεί να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο της ίδιας ή και διαφορετικής περιφέρειας.