Διαδοχικές επαφές και συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, υπουργικά στελέχη και κοινωνικούς φορείς, ενόψει και της επίσκεψής του στη ΔΕΘ πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Επιπλέον, πραγματοποιούνται συναντήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και των υφυπουργών Οικονομικών κ. Σαχινίδη και Εργασίας κ. Κουτρουμάνη.

Ads

Με συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αυτή την εβδομάδα κορυφώνεται η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, όπου στις 11 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου θα απευθύνει την ομιλία του. Σύμφωνα με τον Τύπο το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης θα περιοριστεί σε κοινωνικά μέτρα για την στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και σε κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, είτε με τη μορφή επιδότησης των θέσεων εργασίας, είτε μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Όχι σε νέες περικοπές και φόρους, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη ζήτησε ο ΣΕΒ στη συνάντηση που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ΔΕΘ. Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «η δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής -άρα και συντονισμού πολλών υπουργείων», καλεί την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ να εκπέμψει ισχυρά, ξεκάθαρα και, κυρίως, έμπρακτα μηνύματα στους δημιουργικούς πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα, προβλέπει ωστόσο ότι το 2011 ο ιδιωτικός τομέας -επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος, με λουκέτα και απολύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε συγκεκριμένα ότι οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φόρων έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί, και ότι το μεγάλο διακύβευμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη για την οποία τίθενται δύο βασικές προϋποθέσεις: η μείωση του κράτους και η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα. Ο κ. Δασκαλόπουλος δεσμεύθηκε επίσης να επισημάνει και να ιεραρχήσει τα 30 πιο σημαντικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση τους. Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση από την πλευρά του Συνδέσμου ότι «Μια ορισμένη ρητορεία αναφέρεται συχνά στον “εργασιακό μεσαίωνα” που δήθεν επικρατεί στη χώρα μας, αντίθετα, με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, στην Ελλάδα επικρατεί επιχειρηματικός μεσαίωνας».

Ads

Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν και οι τρεις αντιπρόεδροι του ΣΕΒ κ.κ. Ε. Βιδάλης, Α. Καλλιτσάντσης και Χ. Κυριαζής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου επεσήμαναν ότι «το 2011 θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν με δανεικά και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση».

Τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου διότι αρκετοί επιχειρηματίες του χώρου δεν μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στη συνάντηση των εκπροσώπων του εμπορίου με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Οπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Κορκίδης, αρκετοί έμποροι δηλώνουν ότι δεν «έχουν λεφτά να αποδώσουν το ΦΠΑ, καθώς με τις εισπράξεις τους πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις, όπως μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ» και συμπληρώνουν ότι «περιμένουν να έρθουν τα πρόστιμα καθώς δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ότι μια νέα ρύθμιση περαίωσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις χρήσεις για τα έτη 2000 μέχρι και το 2009 και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να προχωρήσει η θέσπιση νομοσχεδίων-«σκούπα» για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία επιδότησης της εργασίας και διατήρησης υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε στη συζήτηση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου να παραστούν με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπρόσωποι του εμπορίου, καθώς όπως ανέφερε, η τρόικα είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης «επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρει:

«Συναντήσαμε σήμερα τη δική μας ελληνική “Τρόικα” και καταθέσαμε το δικό μας Μνημόνιο, το Μνημόνιο του ελληνικού εμπορίου. Μια συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας είναι πάντα σημαντική για τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς και πιστεύουμε ότι οι τεκμηριωμένες θέσεις μας και οι επεξεργασμένες προτάσεις μας θα αξιοποιηθούν. Προτείναμε, μάλιστα, η επόμενη συνάντηση να γίνει με τα τρία συναρμόδια υπουργεία παρουσία της Τρόικας.

Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα “μέτρα Κατσέλη” για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αρχίζουν να βρίσκουν, εκτός φυσικά από εμάς, και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές. Ελπίζουμε, μεταξύ αυτών, να είναι πλέον και οι ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες ουσιαστικά ζητάμε να μας δανείσουν περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα.

Η ΕΣΕΕ επεσήμανε πέντε κρίσιμα σημεία:

  • Όχι στον αφελληνισμό των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων, αλλά στην ανάπτυξή τους με στοιχεία ηλεκτρονικής εμπορικής γεωγραφίας.
  • Όχι στην αύξηση και στη μετάταξη του ΦΠΑ, αλλά στη μείωσή του από το 2011.

Όχι σε νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά στη θέσπιση νομοσχεδίων “σκούπα” για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Όχι στην αύξηση της ανεργίας, αλλά στην επιδότηση της εργασίας και στη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Όχι στις αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της ΜΜΕ επιχειρηματικότητας, αλλά στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των ασκήσεων επί χάρτου.


Η περίοδος των διαπιστώσεων και της αναζήτησης διεξόδου από την οικονομική περιπέτεια εξαντλήθηκε. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια περίοδο ελπίδας και προοπτικής. Η Τρόικα, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης, επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η υπερβολική σκληρότητα, οι πρόχειρες εκτιμήσεις, οι τεχνοκρατικές αστοχίες, οι βιαστικές προβλέψεις και οι αντιφατικές συστάσεις εξάπλωσαν την κρίση σε όλη την ελληνική αγορά και επιδείνωσαν την ύφεση πέραν των ορίων του μέσου Έλληνα. Από τώρα και στο εξής, οι προτάσεις που θα επιλεγούν και οι συστάσεις που θα εφαρμοστούν πρέπει οπωσδήποτε να δίνουν λύσεις στα προβλήματα.

Η θέση της ΕΣΕΕ και του ελληνικού εμπορίου δεν βρίσκεται μεταξύ Τρόικας και Πολυεθνικών, αλλά μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας και όλες οι προτάσεις μας είναι υπέρ της στήριξης και της διατήρησης της ΜΜΕ ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης από την πλευρά του, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ειδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους, άμεση εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου – πριν το 2011 – και ρύθμιση περαίωσης για τρία τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν ενημερότητα οι επιχειρήσεις. Ο κ. Κασιμάτης, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι απογοητευμένος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμήνου, ενώ είναι προβληματισμένος και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για τον αναπτυξιακό ζήτησε να ενταχθούν σε αυτόν και εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αύξηση στον ΦΠΑ, να γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε οικονομική συρρίκνωση εάν την φοροεισπρακτική πολιτική δεν συνοδεύει και αναπτυξιακή δραστηριότητα. Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των εκπτώσεων ανέφερε ότι η μείωση των πωλήσεων φτάνει μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι.

«Οι παραγωγικές τάξεις δεν θέλουν παχιά λόγια και μεγάλα “τάματα”. Θέλουν ρευστότητα και αυτή δεν μπορεί να την εξασφαλίσει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν μειωθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ, να μην περιμένουν στην κυβέρνηση αποτελέσματα και ανάπτυξη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης με αφορμή τις συναντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με τις παραγωγικές τάξεις.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) χαρακτηρίζει ως «τελειωτικό χτύπημα» στον τουρισμό την πιθανολογούμενη αύξηση του Φ.Π.Α.