Ads

Ένα ακόμη περιστατικό τραυματισμού διαδηλωτή από αστυνομική επίθεση σημειώθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά μέτρα της 6ης Μαϊου, έξω από τη Βουλή. Η Αρχιτέκτων-Μηχανικός Μαρία Κασόλα βρισκόταν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όταν δέχτηκε στο κεφάλι μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα να υποστεί «ρήξη τυμπάνου» στο δεξί αυτί και «θλάση στη δεξιά ωμοπλάτη».

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά το πέρας της συγκέντρωσης, όταν πλήθος διαδηλωτών, το οποίο παρέμενε ακόμη έξω από τη Βουλή, δέχτηκε αναίτια επίθεση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. «Βρισκόμουν στην αριστερή μεριά της συγκέντρωσης κοντά στο φυλάκιο. Ήμουν με κάποιους φίλους κα συζητούσαμε. Ξαφνικά ο κόσμός άρχισε να τρέχει, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επίθεση εκτοξεύοντας χημικά και κρότου λάμψης. Μία από αυτές με βρήκε στο κεφάλι. Το αυτί μου άρχισε να αιμορραγεί», λέει στο tvxs.gr η Μαρία Κασόλα, περιγράφοντας τη στιγμή του τραυματισμού της.

Αμέσως διακομίστηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου και διαπιστώθηκε «ρήξη τυμπάνου δεξιού ωτός» και «θλάση της δεξιάς ωμοπλάτης». «Έχω πάθει μία ολική ρήξη στο τύμπανο και μάλλον θα χρειαστώ πλαστική. Οι γιατροί διαπίστωσαν, ακόμη, θλάση στην ωμοπλάτη, ενώ ένα μέρος των μαλλιών μου κάηκε», δηλώνει η κ. Κασόλα στο tvxs.gr. Όπως σημειώνει «αν η κρότου-λάμψης είχε σκάσει εκατοστά πιο κάτω, ίσως να είχα χάσει την ακοή μου».

Ads

«Σκέφτομαι να καταθέσω μήνυση κατά της αστυνομίας», τονίζει η κ. Κασόλα. Αναφορικά με το αν ο τραυματισμός της θα την αποτρέψει από τις επόμενες κινητοποιήσεις, τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή το αυτί δεν προστατεύεται και θα πρέπει να ρισκάρω για να κατέβω το επόμενο διάστημα σε πορείες. Δεν με αποτρέπει ο φόβος, αλλά η κατάσταση μου. Μόλις μου επιτραπεί από τους γιατρούς, θα βρεθώ, με την πρώτη ευκαιρία και πάλι στους δρόμους».

Για την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στις 6 Μαϊου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Φώτης Κουβέλης, Θοδωρής Τρίτσας, Ηρώ Διώτη και Νίκος Τσούκαλης κατήγγειλαν την αναίτια αστυνομική επίθεση, τον τραυματισμό της Μαρίας Κασόλα αλλά και τη ρίψη δακρυγόνων «μέσα στο σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο, κάτι που απαγορεύεται ρητά, και που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βαριά αναπνευστικά προβλήματα, έως και το θάνατο από ασφυξία».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα αστυνομικός των ΜΑΤ «ψέκασε» με χημικά, σχεδόν εξ επαφής, υπάλληλο του Δήμου Πειραιά με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και βαρύτατο τραυματισμό του δεξιού του ματιού, ενώ όπως σημειώνουν οι βουλευτές, δύο μήνες πριν, σημειώθηκε και ο εξ επαφής «ψεκασμός» στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου, μπροστά στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «τα περιστατικά αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα. Αντίθετα φαίνεται να εντάσσονται σε μια αλυσίδα επιθέσεων εναντίον πολιτών που «τολμούν» ακόμα να «συνέρχονται ειρηνικά», να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν, ασκώντας τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

Οι Φώτης Κουβέλης, Θοδωρής Τρίτσας, Ηρώ Διώτη και Νίκος Τσούκαλης ρωτούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «αν υπάρχει ή όχι ρητή διαταγή που απαγορεύει τη χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τρόπο που να απειλείται η ζωή ή η σωματική ακεραιότητά των διαδηλωτών;».

Επιπλέον καλούν τον υπουργό να απαντήσει «αν δόθηκε το βράδυ της 6ης Μαΐου 2010 συγκεκριμένη εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ για γενικευμένη και απροειδοποίητη επίθεση κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών έξω από τη Βουλή».

Δύο βίντεο από την αναίτια επίθεση των αστυνομικών στο Σύνταγμα

Η στιγμή της επίθεσης:


Το βίντεο κατά τη στιγμή αποχώρησης των διαδηλωτών, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου – λάμψης: