Το ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως άμεση προτεραιότητα την λύση του «προβλήματος των συνιστωσών» αλλά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο εκφραστής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θέτοντας θέμα διεκδίκησης της ολικής διαγραφής του χρέους. Την ανάγκη για ένα αριστερό και ανοιχτό κόμμα, το οποίο όμως θα είναι συγχρόνως συνεκτικό εσωτερικά, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης. Τι διαμήνυσε ο Νίκος Παππάς με αφορμή την παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου.

Ads

 
Η Αριστερή Πλατφόρμα αξιώνει την ελεύθερη λειτουργία τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τη χορήγηση χρόνου σε όσες συνιστώσες δεν θέλουν ακόμη να αυτοδιαλυθούν και την εκλογή προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή, ώστε να ελέγχεται άμεσα από τα κομματικά όργανα. Πάγια είναι η θέση της ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.
 
«Ο κίνδυνος της αναδίπλωσης, της αφυδάτωσης και της προσαρμογής πάντα καιροφυλακτεί και είναι υπαρκτός σε κάθε- εδώ αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ- μεγάλο ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό εγχείρημα. Αυτό άλλωστε μας έχει δείξει συχνά η ελληνική, αλλά και η διεθνής εμπειρία», δήλωσε με συνέντευξη στο ΑΜΠΕ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αξιώνοντας «περαιτέρω, βαθύτερη και ουσιαστικότερη, ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι αναδίπλωσή του ή ενδεχόμενη συστημική αναπροσαρμογή του».
 
Από την πλευρά του, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την άποψη ότι στη σημερινή εποχή «είναι αναγκαία η συγκέντρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και η μετατροπή της σε ηγεμονική δύναμη», συμπληρώνοντας: «θέλουμε ένα αριστερό κόμμα ανοιχτό, ενώ θέλουμε και ένα ΣΥΡΙΖΑ συνεκτικό εσωτερικά και αυτό -το πώς εξασφαλίζεται η εσωτερική συνοχή- είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί από τους φιλοσόφους και τους κοινωνιολόγους μας μετά το Συνέδριο».
 
Μετά την έντονη παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου την Πέμπτη, υπέρ της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των συνιστωσών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος με όσες συνιστώσες το επιθυμούν και μετέπειτα απλώς τη στενή συνεργασία με όσες συνιστώσες επιμένουν στην αυτονομία.

«Δεν μιλάμε για καμία σύμπραξη της Κεντροαριστεράς, θέλουμε συνεργασία με το ΚΚΕ», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Θα εξαρτηθεί από την κ. Παπαρήγα και τον κ. Κουτσούμπα το αν θα κυβερνήσει η Αριστερά; Τους θέλουμε, δεν τους περιμένουμε».
 
Αναφερόμενος στην παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, στον οποίο απέτισε φόρο τιμής, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφθασε εδώ που έφθασε επειδή κάποια συνιστώσα δικαιώθηκε από μόνη της: «δικαιώθηκε η επιλογή της ενότητας, της συστράτευσης και της πρότασης συνεργασίας προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Λαφαζάνης: Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι πετάμε βαρίδια
 
«Δεν μιλάμε για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά για διαγραφή όλου του χρέους. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του ιδρυτικού του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας αυτή την στάση ως τον δύσκολο δρόμο για την έξοδο από την κρίση.
 
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον ίδιο δεν γίνεται για «εσωτερική κατανάλωση και αντιμετώπιση του προβλήματος των συνιστωσών», καθώς αναρωτήθηκε ρητορικά εάν υπάρχει κανείς «που δεν θέλει να καθορίσουμε όλοι μαζί τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ». Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ «δεν σημαίνει ότι πετάμε βαρίδια» σχολίασε ο ίδιος αλλά «σημαίνει αγώνες». Πρόσθεσε, δε, ότι δεν περισσεύει κανένας από αυτή την προσπάθεια.
 
Απεναντίας, κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το συνέδριο αφορά την κοινωνία «που βουλιάζει εξαιτίας της δικτατορίας του ευρώ που επέβαλε η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ» και συμπλήρωσε ότι δεν είναι «δυνατόν να επιβάλλει ατζέντα συζήτησης η τρόικα και να το ανεχόμαστε. Να μην έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και όποιος τολμά να πει μία κουβέντα να αντιμετωπίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαϊκός, λες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο η ΟΝΕ του Μάαστριχτ».

Ads

«Η ΔΕΑ δεν αυτοδιαλύεται»

Η συνιστώσα Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) δεν θα αυτοδιαλυθεί, τόνισε ο επικεφαλής της Αντώνης Νταβανέλος, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Νταβανέλος εξέφρασε έκπληξη για τους υψηλούς τόνους ορισμένων στο συνέδριο, όπως είπε, και άσκησε κριτική σε στελέχη που, όπως ανέφερε, το προηγούμενο διάστημα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην της Χρυσής Αυγής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «άλλο κυβέρνηση της Αριστεράς, και άλλο κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αυτοδιάλυσης, είπε πως συμφωνεί με τον Γ. Βούτση «ότι είμαστε σε πόλεμο και δεν περισσεύει κανείς», αλλά συμπλήρωσε πως «το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η δήλωση έρχεται μετά το τελεσίγραφο “έχετε μια βδομάδα να αυτοδιαλυθείτε”».

Ο Αντώνης Νταβανέλος εκτίμησε πως συνιστώσες όπως η ΔΕΑ και η ΚΟΕ αποτελούν όπλα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, και ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΑ δεν πρόκειται να αυτοδιαλυθεί, τονίζοντας ότι «εμείς εικονική αυτοδιάλυση, αυτοδιάλυση τάχαμου, δεν πρόκειται να κάνουμε».