Την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συζήτησαν στη συνάντησή τους οι υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Το θέμα της «περαίωσης των αυθαίρετων» που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές, επίσημα φέρεται να μη συζητήθηκε.

Ads

Σημειώνεται πως το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής» προβλέπει την πώληση έως και 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ώστε να περιοριστεί το ποσοστό του Δημοσίου από 51% σε 34%. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η πρόβλεψη για ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων εταιριών, προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση στο 40 % της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει δηλώσει πως οι δύο διαδικασίες, παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής και μετοχοποίηση, δεν μπορούν να προχωρήσουν ταυτόχρονα καθώς η παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής θα οδηγήσει μείωση της αξίας της μετοχής και της εταιρίας.

Εν τω μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ ζητά 12 δισεκατομμύρια ευρώ από την επιχείρηση εν όψει της νέας μετοχοποίησης που προγραμματίζει η κυβέρνηση, ενώ προγραμματίζουν και κινητοποιήσεις.

Ads