Συνάντηση εφ’όλης της ύλης είχαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την οικονομική κρίση, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή προβλήματα.

Ads

Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά ήταν και η σημερινή διεθνής οικονομική κατάσταση, οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις αγορές, η στήριξη της ανάπτυξης, η επένδυση στην πράσινη τεχνολογία και πώς μπορεί ο Διεθνής Οργανισμός να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση για την υλοποίηση και των δικών του στόχων.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο, καθώς και με την ανάγκη να υπάρχουν ρυθμίσεις στη διεθνή αγορά, και την ανάγκη ακόμη να υπάρξουν πόροι στις συναλλαγές που θα μπορούσαν να διατεθούν για την στήριξη της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο και στην επένδυση για τη νέα τεχνολογία της πράσινης ανάπτυξης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, οι κ.κ. Pαπανδρέου και Μουν συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει στον συνομιλητή του ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση μιας κυπριακής λύσης μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνικά χρονοδιαγράμματα».

Ads

Αναφορικά με την τελευταία έκθεσή του ΟΗΕ που κάνει έκκληση για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το έχουμε δει και στο παρελθόν, τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως! Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βούλησή της Ελλάδας να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, ΠΓΔΜ, και επανέλαβε την θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις.

Όπως έκανε γνωστό η πλευρά του κ Παπανδρέου οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Ήταν μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση και συμβάλλαμε στην προώθηση σημαντικών συμφερόντων στην περιοχή μας», δήλωσε ο Γ. Παπaνδρέου μετά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ.