Με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν συμμετέχει σήμερα στο συνέδριο του οικονομικού περιοδικού Economist ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός μεταβαίνει στη Φραγκφούρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα ραντεβού του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ.

Ads

Το συνέδριο του Economist έχει θέμα «Το φαινόμενο ντόμινο: Πώς η κρίση του ευρώ επιδρά στην Ευρώπη» και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στους παριστάμενους.

Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε φιλικό γεύμα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο κατόπιν του οποίου δεν έγιναν δηλώσεις. Πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας αναφέρουν πάντως ότι στην ατζέντα ήταν και το ζήτημα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ που έχουμε λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιθανή ύφεση κάτω του 4% φέτος

Η συρρίκνωση της οικονομίας φέτος πιθανόν να είναι μικρότερη της αναμενόμενης, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος ενθαρρυντικά σημάδια στους βασικούς οικονομικούς δείκτες.

Ads

«Βλέπουμε κάποια ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά σημάδια στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ίσως είναι πιθανόν να έχουμε ελαφρά καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε προβλέψει», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ύφεση 4% για φέτος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για την υστέρηση των κρατικών εσόδων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό με μακροπρόθεσμες λήξεις «κάποια στιγμή του χρόνου». Ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές, πρόσθεσε.

ΟΔΔΗΧ: Στο τέλος του 2010 έτοιμο το σχέδιο για τα «ομόλογα της διασποράς»

Έως το τέλος του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για την έκδοση ομολόγων σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Στην έκδοση των ομολόγων της διασποράς είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση που έκανε στους ξένους επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρωτοβουλία αυτή τόνισε χθες ο κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας.