Συνάντηση με το υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο ζητεί η ΟΤΟΕ, τασσόμενη κατά των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). «Οι κλαδικές ΣΣΕ στο χώρο των τραπεζών και κάθε μορφή συγκροτημένου κοινωνικού διαλόγου, είχαν μπει στο στόχαστρο ενός “λόμπι” τραπεζιτών, που με την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης προσπαθούσε να καταργήσει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου (βασικό μισθό του Ενιαίου Μισθολογίου, ωράριο εργασίας, άδειες, επιδόματα, θεμελιώδεις κοινωνικές παροχές)» σημειώνεται σε σχετική επιστολή.

Ads

«Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ σε βάρος των κλαδικών είναι παλιά επιδίωξη του ΣΕΒ που δεν υιοθετήθηκε από τον ν. 1876/90. Σηματοδοτεί μια κεντρική πολιτική επιλογή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων της χώρας: “να τελειώνουν” με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την εργατική νομοθεσία, με τα συνδικάτα και με τα δικαιώματα των εργαζομένων, που γι’ αυτούς είναι “βαρίδια”, όχι αυτονόητη υποχρέωση κάθε κοινωνικά υπεύθυνου εργοδότη», συμπληρώνεται στην επιστολή.

Η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ακόμα πως «παραβιάζοντας νόμους, Διεθνείς Συμβάσεις και Σύνταγμα, τα συμφέροντα αυτά ισχυρίζονται ότι δήθεν “δεν χρειάζονται κλαδικές ΣΣΕ, αφού υπάρχουν επιχειρησιακές».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι εάν η επικράτηση των επιχειρησιακών ΣΣΕ σε βάρος των κλαδικών θεσπιστεί γενικευμένα, για όλους τους κλάδους και τις περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με την πρόθεση απόσυρσης της διάταξης, που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει την εφαρμογή των Κλαδικών Συμβάσεων και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τον υγιή ανταγωνισμό στο εσωτερικό κάθε κλάδου, νομιμοποιώντας και ενθαρρύνοντας πρακτικές κοινωνικού dumping.

Ads