«Το Υπουργείο έχει σε πλήρη εφαρμογή το σχεδιασμό μηνών για τη λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο. Ενημερώσαμε λεπτομερώς την ΟΛΜΕ και θεωρώ ότι η συνδρομή των εκπαιδευτικών μας, με τις θετικές προτάσεις τους αλλά και με την ενεργή παρουσία τους, είναι καταλυτική για φέτος. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά για όλους, εκπαιδευτικοί, γονείς και βεβαίως πάνω από όλα το Υπουργείο, έχουν μεγάλο καθήκον να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία» σχολίασε η κα Διαμαντοπούλου μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με την ΟΛΜΕ.

Ads

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών, η κα Διαμαντοπούλου είπε ότι «Δεν υπάρχει κανένα θέμα εργασιακών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές και καθαρό το πλαίσιο. Για όλα τα δεδομένα της φετινής χρονιάς θα δοθούν στοιχεία στη συνέντευξη της Πέμπτης». Για τον δε ανασχηματισμό, η κα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως «Το Υπουργείο Παιδείας, μετά τον ανασχηματισμό, έχει περισσότερες δυνάμεις για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του».

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές, είπε ότι τέθηκαν από τους καθηγητές όλα τα προβλήματα στην υπουργό, αλλά δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες απαντήσεις. «Θέσαμε υπόψη της υπουργού την εκτίμησή μας ότι η χρονιά ξεκινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.α.. Θέσαμε, δε, ιδιαίτερα το πρόβλημα της μείωσης, στο 1/3, του ποσού που διατίθεται στις προηγούμενες χρονιές στις σχολικές επιτροπές για λειτουργικά έξοδα. Αυτό κάνει αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων όσον αφορά τη συντήρηση, θέρμανση κ.λπ. Σήμερα μας είπαν ότι θα τοποθετηθεί ο πρώτος αριθμός αναπληρωτών, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα είναι μειωμένου, ή πλήρους ωραρίου. Εμείς ζητούμε να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν εκπαιδευτικά κενά, ενώ ασκούνται πιέσεις στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να δημιουργήσουν τμήματα μαθητών άνω των 25. Εμείς, πάντως, ξεκινούμε τις κινητοποιήσεις για τη νέα χρονιά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως».

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταφύγουν σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Παιδείας, εαν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του που νομοθετήθηκαν προσφάτως και δίνουν τη δυνατότητα μετακινήσεων καθηγητών από τα γυμνάσια και τα λύκεια, σε δημοτικά σχολεία αλλά και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Ads

Οπως τονίζει ο Θέμης Κοτσυφάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην εφημερίδα Αυγή, πρόκεται για μια ρύθμιση που τινάζει στον αέρα το εργασιακό καθεστώς μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ πρέπει να τη δούμε ως προάγγελο της πρόθεσης της κυβέρνησης να περάσει τους εκπαιδευτικούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ρύθμιση αυτή, που προωθείται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς φορείς, αποτελεί μια ακόμα «αιτία πολέμου» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και πρέπει άμεσα να καταγγελθεί από την ΟΛΜΕ.

Η κυβέρνηση, προσθέτει ο Θ.Κοτσυφάκης, μέσα από το νομοσχέδιο για τη δια βίου μάθηση, απειλεί με νέα υποβάθμιση την τυπική επαγγελματική εκπαίδευση προς όφελος της μη τυπικής που στο μεγαλύτερο μέρος της χορηγείται από ιδιώτες και ό,τι μένει εκτός ιδιωτικού κύκλου εργασιών, τώρα περνάει στην χωρίς πόρους αυτοδιοίκηση.

Ήδη αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ πραγματοποίησε χθες παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι είναι ανεπίτρεπτη, για λόγους δεοντολογίας και νομιμότητας, οποιαδήποτε μετακίνηση καθηγητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς αίτησή τους και χωρίς να έχουν καλυφθεί οι λειτουργικές ανάγκες Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

ΝΔ: Πλήρης απαξίωση της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με θέμα «πλήρης απαξίωση της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό» κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης τονίζει πως «με πρόσφατη απόφασή της, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ Β’ 1291/11-08-2010) κατάργησε 11 θέσεις Συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού σε μία περίοδο μάλιστα που η προετοιμασία του νέου σχολικού έτους είναι στην πιο κρίσιμή της φάση».