Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ήταν «συνάντηση ευθύνης όπου εξετάσαμε την όλη πορεία μέχρι την Κυριακή, όπου η ΝΔ κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή της βάση» και πρόσθεσε, ότι συμφώνησαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκλογή και για την πρώτη Κυριακή και για την επόμενη εφόσον χρειαστεί.

Ads

Η Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα μεταξύ των υποψηφίων» και κάλεσε όλες τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, ότι «συνεργαστήκαμε άριστα σε όλα τα θέματα. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή» και πρόσθεσε, ότι «είναι μια γιορτή δημοκρατίας της ΝΔ».

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τέλος δήλωσε δήλωσε ότι «συνυπογράφει σε όλα» κι ότι «ενωμένοι μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα».

Ads

Συνεχίζεται η κούρσα για την προεδρία

Την ίδια ώρα και μόλις μερικά 24ωρα πριν από την τελική προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιλέγουν «στρατόπεδο», ενώ οι επικεφαλής των στρατοπέδων, κ.Σαμαράς και κα.Μπακογιάννη, ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, στο παιχνίδι των τελικών εντυπώσεων.

Την υποστήριξή του στη Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε με άρθρο του στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» ο Βύρων Πολύδωρας, ενισχύοντας την «ομάδα» της πρώην υπουργού με ένα ακόμα ισχυρό στέλεχος, με ευρεία απήχηση στη βάση του κόμματος. «Παίρνω θέση», γράφει ο πρώην υπουργός, «και τάσσομαι με την Ντόρα Μπακογιάννη. Οι λόγοι πολλοί. Αλλά κυρίως το γεγονός ότι εκφράζει την αδιάκοπη συνέχεια και συνέπεια της ΝΔ, όπως εξελίχθηκε και μορφώθηκε σε μια μακρά διαδικασία ώσμωσης, συναίρεσης και σύνθεσης ιδεών από το 1978 μέχρι σήμερα».

«Είναι ανυπόφορο», συνεχίζει ο πρώην υπουργός, «να βλέπει κανείς τους σκανδαλωδώς ευεργετηθέντες από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη χθες, να χτυπούν σήμερα με τόση σφοδρότητα τον ευεργέτη τους, ‘εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου’. Πράγμα όχι τόσο ασύνηθες στην πολιτική. Αλλά όσο συνηθισμένο και να γίνει, εγώ δεν πρόκειται να το δεχτώ», καταλήγει.

Στη αντεπίθεση πέρασε, από την άλλη, ο κ.Σαμαράς, λαμβάνοντας την υποστήριξη του κ.Γκιουλέκα, στελέχους με μεγάλη ισχύ, καθώς είναι ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε καφέ κεντρικού βιβλιοπωλείου και έπειτα από φιλική κουβέντα, ο πρώην υφυπουργός πραγματοποίησε δηλώσεις στις οποίες τόνισε ότι «Οι δικές μου προτεραιότητες είναι κυρίως οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα και οι προσεγγίσεις του Αντ. Σαμαρά με βρίσκουν πάρα πολύ σύμφωνο. Είναι πάρα πολύ κοντά και στις δικές μου απόψεις».

«Το δεύτερο είναι οι προτάσεις του για την αναδιοργάνωση του κόμματος. Πραγματικά πιστεύω ότι με τις προτάσεις του Αντ. Σαμαρά μπορούμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία, να εμπνεύσουμε την κοινωνία και πάνω απ όλα να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά για να ξεκινήσουμε μια νέα νικηφόρα πορεία στη ΝΔ. Και με αυτήν την έννοια συντάσσομαι με τον Αντώνη Σαμαρά και αγωνίζομαι στο πλευρό του για το μέλλον όχι μόνο της παράταξης αλλά και για το μέλλον της χώρας», κατέληξε ο κ.Γκιουλέκας.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση από την πλευρά της κ.Μπακογιάννη, με τη δημοσιοποίηση επιστολής στήριξης από τον Γ. Ορφανό, ο οποίος – όπως αναφέρει – συντάσσεται με την κα.Μπακογιάννη «για τη λειτουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος της κεντροδεξιάς». Η εν λόγω κίνηση του πρώην υφυπουργού, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων καραμανλικών στελεχών, προκάλεσε σχετική έκπληξη καθώς έως προχθές εμφανιζόταν να κρατά ουδέτερη στάση.

Την ίδια στιγμή, ανεξάρτητα από τις λαμπερές «μεταγραφές» οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν να ανεβάζουν τους τόνους και της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι αποτελεί «συνέχεια» των αποτυχημένων επιλογών και χειρισμών της διακυβέρνησης Καραμανλή, σχολιάζοντας μάλιστα τα πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη, μέσα από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «και όχι μόνον». «Το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους εμείς τους διώξαμε, όχι οι ιδέες μας… τους διώξαμε με συμπεριφορές ατόμων που πλήγωσαν την παράταξη, όπως – και όχι μόνο – στο Βατοπέδι. Άτομα που πάντως με φανατισμό βρίσκονται απέναντί μου», κατέληξε ο κ.Σαμαράς.

Η κα.Μπακογιάννη δεν άργησε να αντεπιτεθεί, εμφανίζοντας την ίδια και τους υποστηρικτές της ως τους μόνους που μπορούν να διασφαλίσουν την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί επειδή δεν έφυγε ποτέ ή στήριξε την κυβέρνηση και το κόμμα σε όλες τις περιόδους. «Η δική μας προσπάθεια εκφράζει το σύνολο του κόμματος», συνέχισε η κα.Μπακογιάννη, «ενώνει ανθρώπους, ενώνει γενιές, ενώνει αντιλήψεις. Εμείς που γκρεμίσαμε τις διαχωριστικές γραμμές, εμείς που υπηρετούμε διαχρονικά το κόμμα μας, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την ενότητα της Ν. Δ.».

Στο μεταξύ, στήριξη στην κ. Μπακογιάννη παρείχαν οι Γιώργος Παπαστάμκος, Μίκα Ιατρίδου, Γιάννης Πλακιωτάκης και Λοΐζος Λοΐζου. Η υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ θα μιλήσει απόψε στην Παλλήνη.

Ο έτερος υποψήφιος, Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο δήλωσαν ότι στηρίζουν και οι, Σπύρος Ταλιαδούρος και Ευάγγελος Πολύζος, μιλά σε συγκέντρωση γυναικών του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο Ναύπλιο θα απευθύνει ομιλία το βράδυ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.