Πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την ορκωμοσία της δικομματικής κυβέρνησης οι δύο εταίροι έχουν βγάλει τα «μαχαίρια» εγκαινιάζοντας την πρώτη ενδοκυβερνητική κόντρα, με αφορμή τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου στον οποίο επέρριψε την ευθύνη για την «καταστροφή του τόπου». Μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η δυσαρέσκεια του κόμματος εκφράστηκε επισήμως στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή οι δύο αρχηγοί.  Νωρίτερα, με το μέρος του κ. Βορίδη τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» που κάποτε υποστήριζε, θύμισε στον κ. Βορίδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος τον χαρακτήρισε ψηφοθήρα και φαυλοκράτη πολιτικό.

Ads

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μεταφέρει αρμοδίως τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκη Βορίδη», σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι του Κινήματος, κάνοντας λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο  κυβερνητικών εταίρων.

«Απολύτως καταστροφική για τη χώρα» χαρακτήρισε «την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80» ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τασσόμενος επί της ουσίας στο πλευρό του Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, επέμεινε στις απόψεις του.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησε ο εκτροχιασμός της χώρας. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν συμφωνεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου φταίει για όλα τα δεινά της χώρας ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Δεν ξέρω αν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας, αυτό είναι υπερβολικό, κανείς δεν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας. Σίγουρα όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου και η πολιτική που ακολούθησε τη δεκαετία του ’80, απεδείχθη απολύτως καταστροφική για τη χώρα. Γι’ αυτό και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του από το 1993 και μετά είχε ασκήσει εντελώς διαφορετική πολιτική […] Για να φύγει και λίγο η υποκρισία από αυτή τη χώρα […]».

Ads

Αναφερόμενος στον δημόσιο δανεισμό της δεκαετίας του ’80 χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός δανείου που συνάφθηκε έναντι 1 δισ. και αποπληρώθηκε 25 δισ. το 2010. 

Επιμένει ο Βορίδης

«Ο σχηματισμός της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι χάσαμε την ιδεολογική μας ταυτότητα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας ότι είναι διαφορετικός ο ρόλος της κυβέρνησης και διαφορετικός ο ρόλος του κάθε κόμματος, σημειώνοντας ότι «άλλο είναι το ζήτημα της δημιουργίας της κυβέρνησης και άλλο η ιδεολογική μάχη έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία».

«Έχω ακούσει πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ να ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ και όχι στο συνέδριο του αλλά μέσα στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Κωνσταντινόπουλος: Ξέχασε το “φωτιά και τσεκούρι”

Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση του κ. Βορίδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τη λειτουργεία της κυβέρνησης.

«Θυμάται το κακό του παρελθόν και δημιουργεί προβλήματα. Δεν είπε τα ίδια και για τους υπόλοιπους αρχηγούς», τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προσωπική στρατηγική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

«Ο κ. Βορίδης στο παρελθόν αγωνιζόταν σε τάξεις που προσπαθούσαν να καταλύσουν τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος ενώ παρουσίασε παλαιότερο φυλλάδιο του Μάκη Βορίδη με κατηγορίες του εναντίον του Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ, όπου αναγραφόταν “Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”».

Πάγκαλος: Ψηφοθήρας ο Βορίδης

Σε «συνθηματολογία» του κ. Βορίδη» που επιζητεί ψηφαλάκια στο συνέδριο της ΝΔ απέδωσε τις δηώσεις του βουλευτή της ΝΔ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας και αυτός στο Mega Σαββατοκύριακο χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ «ψηφοθήρα».

Τον κάλεσε δε «να μας πει ποια είναι η καταστροφή της χώρας».

«Ο κ. Βορίδης έχει μία πλευρά ψηφοθήρα και φαυλοκράτη παλαιού τύπου πολιτικού και είναι κρίμα γιατί είναι άτομο με μεγάλες ικανότητες. Και πολύ λυπάμαι γιατί δεν έχει καταλάβει ότι ο καιρός έχει περάσει για τέτοιου είδους πολιτικούς», υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος.

Κόμμα Λοβέρδου: Προσβολή της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου

Για προσβολή της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου από τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, στην ομιλία του το Σάββατο στο συνέδριο του κόμματος, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου σημειώνει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες οφείλουν την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους, την κοινωνική τους ασφάλιση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, τη διεύρυνση και την ολοκλήρωση της Δημοκρατίας, το κύρος της ως χώρας ανεξάρτητης με παρουσία στη διεθνή σκηνή στον Ανδρέα Παπανδρέου».

Η προσβολή της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου και η απόπειρα να χτυπηθεί η προσφορά του κινητοποιεί το δημοκρατικά αντανακλαστικά της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σημειώνει χαρακτηριστικά η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα,  η οποία αποδίδει τα σχετικά σχόλια σε προσπάθεια  να ληφθεί θέση «στον αγώνα για τους εσωτερικούς συσχετισμούς στη ΝΔ».