Σε συμφωνία κατέληξαν την Παρασκευή κυβέρνηση και τρόικα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters και πλέον, όπως αναφέρεται, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση συνολικά 10 δις ευρώ (2,8 δις η δόση και 7,2 δις από ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης συνεργασίας με την παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη καθώς το θέμα των απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων παρουσιαζόταν ως το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως κατέληξαν στους τρόπους αλλά και τον αριθμό των απολύσεων από το Δημόσιο, όπως ζητούσε η τρόικα.

Ads

 
Η συμφωνία με την τρόικα αλλά και το σχέδιο που ενέκριναν οι κυβερνητικοί εταίροι προβλέπει την απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και όσων κριθούν πως δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον στο δημόσιο, εθελούσια έξοδο, αλλά και απόλυση αυτών που οι θέσεις τους καταργούνται. Ενδεικτικό είναι πως ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Ημερησία ανέφερε πως «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

Οι Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναφέθηκαν σε κάποιο αριθμό απολύσεων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει συνολικά 15.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 εντός του 2013 και 11.000 το 2014. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που συμμετείχε στη σύσκεψη, υποστήριξε πως θα υπάρξει ισόποση πρόσληψη, δηλαδή θα προσληφθούν 15.000 νέοι δημόσιο υπάλληλοι. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανέφερε πως οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις διεργασίες. Σχετικά με τους υπόλοιπους σημείωσε πως θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
 
imageΟ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε πως μέσω των αλλαγών στο Δημόσιο συνολικά έως το 2015 οι δημόσιο υπάλληλοι θα έχουν μειωθεί κατά 180.000. Όπως είπε βασικό στοιχείο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα είναι η «αξιολόγηση των δομών και των προσώπων».
 
«Οι οργανισμοί που θα αξιολογηθεί ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα καταργηθούν, ενώ το προσωπικό που δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία θα τίθεται εκτός Δημοσίου».
 
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως παρά τις απαιτήσεις της τρόικας δεν μπορούμε να καταρτίσουμε μία λίστα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, τη στιγμή που οι υπόδικοι δεν έχουν κριθεί πρωτόδικα. «Δεν υπερασπίζομαι κανέναν στο δημόσιο, υπερασπίζομαι το δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης. Δεν είμαστε μια χώρα που θα κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως, όλα πρέπει να γίνουν με κριτήρια», δήλωσε.
 
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως επείγει να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημειώνοντας πως πανευρωπαϊκά επικρατεί αβεβαιότητα και η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από αυτήν την κατάσταση που καλείται συνεχώς να διευθετήσει κάποια εκκρεμότητα έναντι της τρόικα.
 
imageΕξέφρασε επίσης την ελπίδα η τρόικα να δεχτεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ το «κοινά αποδεκτό πλαίσιο» που διαμόρφωσαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.
 
Επισήμανε πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πήραν τα τελευταία «προγράμματα παλαιού τύπου» που προέβλεπαν ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι μέσω «κουρέματος» των καταθέσεων, όπως είναι το πρόγραμμα της Κύπρου.
 
Αναφερόμενος για τις απολύσεις στο Δημόσιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως «για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο που θα απομακρύνεται ένα νέο παιδί με προσόντα θα παίρνει τη θέση του».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η συρρίκνωση του Δημοσίου θα επιτευχθεί σταδιακά και «νομίμως», «με διάφορες πηγές» που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης, όπως οι «πειθαρχικές διαδικασίες» και η «αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών», η οποία θα αποφέρει «καταργήσεις και συγχωνεύσεις».

Από την Παρασκευή έκλεισε η συμφωνία

«Η τρίτη αποστολή αναθεώρησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα με την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», είπε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.
 
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF), δήλωσε πως η Ελλάδα θα λάβει συνολικά το ποσό των 10 δις ευρώ. «Η Ελλάδα θα λάβει 2,8 δισ. ευρώ μόλις επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπρόσθετα, 7,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό βασίζεται σε όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο», τόνισε.
 
Από το Μαϊο του 2010 η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 200 δις ευρώ αναφέρει το Reuters επισημαίνοντας ωστόσο πως μετά το κούρεμα του χρέους παραμένει ακόμα μακριά η στιγμή που θα επιστρέψει στις αγορές.
 
Για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο κάνει λόγο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο παράγοντες που παρακολούθησαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα όπως σημειώνεται αν αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί -κυρίως όσον αφορά στις απολύσεις από το Δημόσιο- στην υπό εξέλιξη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, τότε «ανοίγει» ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.
 
Οι Κλάους Μαζούχ εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να αναχώρησε την Παρασκευή το βράδυ από την Αθήνα, ενώ το Σάββατο αναμένεται να αναχωρήσει και ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της ΕΕ. Αξιωματούχος ανέφερε πως τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο.