Στην κατασκευή του πρώτου μουσουλμανικού νεκροταφείου στη θέση Χωράφα συμφώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία στρατιωτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε και την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στο ναυτικό οχυρό του Βοτανικού, που βρίσκεται εντός του Ελαιώνα.

Ads

Ωστόσο από πηγές του Πολεμικού Ναυτικού υποστηρίζουν ότι η πρόταση για δημιουργία τεμένους στη συγκεκριμένη περιοχή θα αντιμετωπίσει γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι το κόστος του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα είναι μεγάλο.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές φαίνεται να οδηγούνται σε συμφωνία και για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, έκτασης 500 στρεμμάτων, στου Γουδή.

Για την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε την παραχώρηση από το Πολεμικό Ναυτικό έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων στο Σχιστό, η οποία ανήκε στο Ναυτικό και έχει παραχωρηθεί στο Στρατό. Ως εναλλακτική πρόταση, ο δήμος εξετάζει και το Γ’ Νεκροταφείο.

Ads

Για την έκταση που πρότεινε ο κ. Κακλαμάνης για την κατασκευή Τζαμιού σημειώνεται ότι είναι χαρακτηρισμένη ως ναυτικό οχυρό και για να παραχωρηθεί θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, με την οποία θα αλλάζει η χρήση της περιοχής. Αυτή της στιγμή στην περιοχή λειτουργεί ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ).

Σε περίπτωση παραχώρησης του χώρου, το Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν ζητήσει την καταβολή των εξόδων μετεγκατάστασης, κάτι που καθιστά σχεδόν την παραχώρηση απαγορευτική.

Σε ότι αφορά στο πάρκο στο Γουδή, ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο να του παραχωρηθούν 500 στρέμματα -από τα συνολικά 4.500 που καταλαμβάνει η συγκεκριμένη έκταση-, προκειμένου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου να δημιουργήσει ενιαίος χώρος πρασίνου, με ποδηλατοδρόμους, ενώ πρόθεση του δήμου είναι να αναδειχθεί και το σημείο εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη.