Σε συμφωνία στο πλαίσιο σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληψαν η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και η διοίκηση του Οργανισμού.  Αντί για 4ημερη εργασία που πρότεινε η διοίκηση, συμφωνήθηκε τελικά 35ωρη απασχόληση, ενώ οι αποδοχές θα μειωθούν στο 11% μεσοσταθμικά την 3ετία.

Ads

 
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:

 
1. Μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5% δηλαδή από 40 ώρες στις 35, με μείωση αντίστοιχα των μισθών στο 11% μεσοσταθμικά την 3ετία, χωρίς πάγωμα ή κατάργηση των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) και επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας την 1/1/2015.

 
2. Δέσμευση της εταιρείας για μη προσφυγή σε εκ περιτροπής εργασία και για μη καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για όσο διάστημα θα ισχύει η ως άνω μείωση.

Ads

 
3. Όσο διάστημα διαρκεί η ως άνω συμφωνία καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια δεν θα υπάρξει.

 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας.

 
Εκτός των παραπάνω σημείων σημειώθηκαν και άλλα θέματα, τα οποία θα εξειδικευθούν σε νομικά κείμενα και θα υπογραφούν με Ε.Σ.Σ.Ε.

Θετική ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η συμφωνία, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, διασφαλίζει και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην εταιρεία. Αντίθετοι με την επιχειρησιακή σύμβαση στον ΟΤΕ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αυτόνομη παρέμβαση (ΣΥΝ) και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ).

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.