Μια ομάδα Ελλήνων του Λονδίνου, διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων – όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, έχουν αρχίσει να συλλέγουν υπογραφές ώστε να διεθνοποιήσουν το ζήτημα της κρίσης της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής το κείμενο που έχουν συντάξει με τίτλο “Ελλάδα: Η Δημοκρατία υπό απειλή” έχει συγκεντρώσει 200 υπογραφές. 

Ads

 

Στο κείμενο αυτό αναφέρουν ότι “η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, μαζί με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία. Πρέπει να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση απέναντι σε αυτές τις απειλές και στις επαναλαμβανόμενες καταπατήσεις των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα”. 

Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στις δράσεις της Χρυσής Αυγής απέναντι σε μετανάστες αλλά και στην “ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την δημόσια επίθεση στη δημοκρατία”. Την ίδια στιγμή, οι συγγραφείς του κειμένου αναφέρονται και στην αστυνομική βία απέναντι σε μετανάστες και διαδηλωτές, επισημαίνοντας ότι αυτά τα περιστατικά έχουν επανειλημμένως καταγγελθεί από διεθνείς φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Ads

Ταυτόχρονα, αναφέρονται και στην λογοκρισία απέναντι στα ΜΜΕ και τις διώξεις δημοσιογράφων από επιχειρηματίες, δικαστικό σύστημα και καναλάρχες. “Η Ελλάδα έχει βουλιάξει στην 84η θέση στον ετήσιο κατάλογο των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Είναι στην χαμηλότερη θέση της Ευρώπης μαζί με την Βουλγαρία”, τονίζεται στο κείμενο, το οποίο επικαλούμενο την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αναφέρει ότι με την κρίση ο ρόλος των ανωτέρω έγινε πιο διεφθαρμένος με στόχο την χειραγώγηση. 

“Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες των Ελλήνων για τις οποίες πάλευαν επί δεκαετίες συστηματικά υποβαθμίζονται. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση της κοινής γνώμης χωρίς να προκύψει καμία κομματική υποστήριξη”, αναφέρεται στο κείμενο συμπερασματικά. 

Μπορείτε να δείτε εδώ το κείμενο της συλλογής υπογραφών.