Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε πόλεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 12.00 ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία, το σχέδιο Αθηνά αλλά και το θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος από μαθητές μουσικών σχολείων. Κανονικά λειτουργούν πλέον οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει λόγω της πορείας.

Ads

 
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητών, γονείς και μαθητές, ξεκίνησε από τα Προπύλαια και διαμέσου της οδού Σταδίου κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα.
 
Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και για τους δύο νεκρούς φοιτητές στη Λάρισα αλλά και για το σχέδιο Αθηνά. Σημειώνεται πως μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για το θάνατο των δύο φοιτητών στήνοντας συμβολικά ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι.Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και αλλού. 

Την ίδια στιγμή η σύνοδος των πρυτάνεων εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τις αναφορές του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο συνέδριο του «Economist» περί μετοχοποίησης των Πανεπιστημίων με τη συμβολή ιδιωτών.
 
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που τα Πανεπιστήμια προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστους πόρους και να διατηρήσουν ταυτόχρονα το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και με το διάλογο ανοικτό με το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση περί εξορθολογισμού του σχετικού χάρτη της χώρας, δηλώσεις αυτού του τύπου δυναμιτίζουν το όποιο ανεκτά ήπιο κλίμα στο χώρο της Παιδείας».
 
Όπως τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση ελπίζουν «οι σχετικές δηλώσεις να μην αποτελούν και επίσημη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης σηματοδοτώντας ενδεχομένως και νέα σχετική μεταρρύθμιση». Σε κάθε περίπτωση η θεσμική αδυναμία της πολιτείας να υιοθετήσει την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου με όλες τις καταστροφικές για το εγχείρημα επιπτώσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα – Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά», αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ και μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
 
Το κάλεσμα από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για τα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια του Σαββάτου:
 
Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας.
 
Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση. Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του.
 
Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή. Αγωνιζόμαστε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική συλλογική λειτουργία του σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση, για να μην περάσει το αυταρχικό Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.
 
Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία για όλους. Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για βιβλία, πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες, γραφική ύλη κλπ.
 
Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη γνώση και ελεύθερη κριτική και κλείνουν τις πόρτες τους στους ιδιώτες, τους χορηγούς, τις εταιρείες.
 
Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και όχι από οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και φτώχεια. Παλεύουμε για κατάργηση του βαθμολογίου – μισθολογίου, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών, αξιοπρεπείς μισθούς  και σταθερή – μόνιμη εργασία για όλο το λαό.
 
Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση των δομών της ειδικής αγωγής.
 
Τα σχολεία πρέπει να υπερασπίσουν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελπίδα. Υπερασπιζόμαστε τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια που χρειάζονται στήριξη και χρηματοδότηση και όχι υπονόμευση.
 
Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές. Παλεύουμε για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα ή εθνικότητα.
 
Όλα τα σχολεία (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑΣ) χρειάζονται αυξημένη χρηματόδοτηση και πολύπλευρη στήριξη για να λειτουργήσουν.

(* Φωτογραφίες Φίλιππος Μεσσίνης και Αγγελική Παναγιώτου από Fosphotos)

Ads