Με χειροπέδες στο λιμεναρχείο του Αγίου Νικολάου κρατούνται δύο ακτιβιστές του πλοίου «Tahrir», που επιχείρησε νωρίτερα να αποπλεύσει με προορισμό τη Γάζα, αλλά έγινε αντιληπτό από το Λιμενικό και ρυμουλκήθηκε πίσω στο λιμάνι.

Ads

Οι υπόλοιποι περίπου 40 ακτιβιστές παραμένουν στο κατάστρωμα του πλοίου και αρνούνται να αποχωρήσουν. Στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου συγκεντρώνονται πολίτες σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ, ενώ απαιτούν να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δύο κρατούμενοι στο λιμεναρχείο. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου υπό τη λιμενάρχη Δήμητρα Χασιώτη, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία του Λιμενικού και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το πλοίο «Τahrir» αναχώρησε από το λιμάνι του Αγίνου Νικολάου λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Η αναχώρηση του πλοίου έγινε αντιληπτή από το Λιμενικό, με αποτέλεσμα πλωτά σκάφη να το καταδιώξουν και να το ακινητοποίησαν στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης. Όπως επισήμαναν οι λιμενικοί στον πλοίαρχο, υπάρχει απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία απαγορεύει την αναχώρηση κάθε πλοίου με ελληνική ή ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό την Γάζα.

Οι ακτιβιστές μάλιστα καταγγέλλουν πως υπήρξε και μικρή εμπλοκή μεταξύ του πλοίου και ενός περιπολικού σκάφους και ότι το «Tahrir» έχει υποστεί ζημιά και υπάρχει μια μικρή διαρροή καυσίμου στη θάλασσα.

Ads

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, «μετά από συντονισμένη επιχείρηση περιπολικών σκαφών και προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Αγίου Νικολάου απετράπη ο παράνομος απόπλους του πλοίου «ΤΑΧΡΙΡ» σημαίας Κομόρες του οποίου ο τελικός προορισμός ήταν η Γάζα.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 18.00 σήμερα, με περίπου 40 επιβαίνοντες, χωρίς άδεια απόπλου της οικείας Λιμενικής Αρχής αφού προηγουμένως δεν είχαν αποκατασταθεί οι εκκρεμότητες σχετικά με την αξιοπλοΐα του και ενώ υπήρχε σε εξέλιξη αλληλογραφία με την αρχή της σημαίας του σκάφους. Το πλοίο με την συνδρομή Ρυμουλκού επιφυλακής Λιμένα Αγίου Νικολάου, κατέπλευσε ρυμουλκούμενο ασφαλώς στις 19:15 στο λιμάνι, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε η Αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για παροχή οδηγιών – εντολών
».

Σημειώνεται πως την πρόσφατη ανακοίνωση για απαγόρευση του απόπλου ακολούθησαν συλλήψεις και προσαγωγές. Οι ακτιβιστές, αποφασισμένοι να εκπληρώσουν το στόχο τους και να αποπλεύσουν προς τη Γάζα, εκφράζουν έντονα τη διαμαρτυρία τους προς πάσα κατεύθυνση, καθώς τα πλοία τους παραμένουν εγκλωβισμένα στα ελληνικά λιμάνια.

Αναγνώριση της Παλαιστίνης ζητά η Αλ. Παπαρήγα

Στο μεταξύ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Ολόκληρη η επιστολή της κ. Παπαρήγα:

Κύριε πρωθυπουργέ,

Σας είναι γνωστές οι πάγιες θέσεις αλληλεγγύης που εκφράζει το ΚΚΕ προς τον Παλαιστινιακό λαό, όπως κι η αντίθεσή μας με την ισραηλινή κατοχή και την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας του Ισραήλ με τη χώρα μας, που κατά την εκτίμησή μας στρέφεται κατά του Παλαιστινιακού κι άλλων λαών.

Όπως θα γνωρίζετε 110 και πλέον χώρες έχουν ως σήμερα προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβρη.


Θεωρούμε πως σημαντικό βήμα για τη δικαίωση των αγώνων του λαού της Παλαιστίνης θα ήταν η απελευθέρωσή του από τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ κι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σ’ αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως κράτους-μέλους του ΟΗΕ.