Σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις των υπηρεσιών του προχωρά τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της άφιξης των αρμόδιων τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και την έναρξη των ελέγχων για την ελληνική οικονομία. Η συρρίκνωση ξεκινά από τα τελωνεία της χώρας ενώ κατόπιν το υπουργείο θα προχωρήσει στη μείωση των εφοριών.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά την Δευτέρα 22 Αυγούστου στη συρρίκνωση των τελωνείων στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών και ενόψει του ελέγχου της τρόικας. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία ενός τελωνείου, συγχωνεύονται 14 τελωνειακές υπηρεσίες και άλλες 50 υποδιευθύνσεις και τμήματα τελωνείων.

Ο τελωνειακός «χάρτης» της χώρας αλλάζει κατά την άφιξη των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, καθώς το οικονομικό επιτελείο, γνωρίζοντας τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί όσον αφορά στην «ανασύνταξη» των υπηρεσιών του, επιθυμεί να αποδείξει ότι γίνονται πράξεις οι δεσμεύσεις για «μείωση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου «του αριθμού των τμημάτων των οργανικών μονάδων, επιπέδου διεύθυνσης, λόγω μείωσης του προσωπικού και του όγκου εργασίας».

Έτσι, με βάση την απόφαση του κ. Βενιζέλου, από τη Δευτέρα αλλάζει η εικόνα των εξής τελωνείων: Αθηνών, Αστακού, Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», Λαυρίου, Ναυπλίου, Πατρών, Θηβών, Οινόης, Δράμας, Ελευσίνας, Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Κήπων, Νέας Ορεστιάδας, Χαλκίδας, Βέροιας, Ηρακλείου, Α’ Τελωνείο Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης, Β’ Τελωνείο Εισαγωγής Θεσσαλονίκης, Ε’ Τελωνείο Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, Στ’ Τελωνείο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης Θεσσαλονίκης, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Κακαβιάς, Καβάλας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Ευζώνων, Κιλκίς, Δοϊράνης, Κορίνθου, Σύρου, Λάρισας, Μυτιλήνης, Βόλου, Καλαμάτας, Ξάνθης, Σκύδρας, Κατερίνης, Πρέβεζας, Κομοτηνής, Σερρών, Στυλίδας, Κρυσταλλοπηγής, Χανίων, Χίου, ενώ στην Αττική αναστέλλονται υπηρεσίες και τμήματα στα Α’ Τελωνείο Εισαγωγής, ΕΦΚ και Εφοδίων Πειραιώς, Δ’ Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων Πειραιώς, Ε’ Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιώς, Στ’ Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιώς.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των εφοριών, από 300 σε όλη τη χώρα σε 30 μέχρι τα τέλη του 2012. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συγχωνεύσεις εφοριών από 20 σε 10. Από τις 288 ΔΟΥ που λειτουργούν σήμερα θα παραμείνουν μόνο 75, εκ των οποίων μάλιστα οι 20 θα βρίσκονται στην Αττική και οι 6 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι 49 θα κατανεμηθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Ads

Στην Αττική θα καταργηθούν οι ΦΑΕΕ Αθηνών, ΦΑΒΕ Αθηνών και ΦΑΕ Πειραιώς, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και μια υπερ-ΔΟΥ που θα έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο των 1.000 μεγαλύτερων φορολογουμένων. Από την άλλη πλευρά, θα διατηρηθεί η ΔΟΥ Πλοίων, στην οποία όμως θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των άλλων ΔΟΥ, όπως π.χ. Λαυρίου και Ελευσίνας, ενώ θα διατηρηθεί και η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, η οποία ενδέχεται να αναλάβει και τον έλεγχο των offshore εταιρειών.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω αλλαγών όλοι οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στις ΔΟΥ που συγχωνεύονται ή απορροφώνται θα μεταφερθούν στις νέες ΔΟΥ που θα δημιουργηθούν καθώς και στα ελεγκτικά κέντρα. Οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν μετά τις συγχωνεύσεις θα σταματήσουν να διεκπεραιώνουν εργασίες που μπορούν να φέρουν εις πέρας τα ΚΕΠ.

Προθεσμία δυο εβδομάδων για 900 χιλιάδες φορολογούμενους

Προθεσμία 15 ημερών δίνουν οι ΔΟΥ σε περίπου 900 χιλιάδες φορολογούμενους με χρέη που ξεκινούν ακόμα και από τα 500 ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί με κατασχέσεις ή αυτόφωρο. Εντός των ημερών αναμένεται και η υπουργική απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή και ιδιωτών στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.