Η Επιτροπή Ειδικών που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση του πορίσματος που θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 30/04/2010 στο υπουργείο, θα αποτελείται από 10 μέλη: πέντε θα υποδειχτούν από τους κοινωνικούς εταίρους, τέσσερις από το υπουργείο ενώ ο πρόεδρος κοινής αποδοχής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ κ. Γ. Ρωμανιάς.

Ads

Ο διάλογος, ο οποίος θα διεξαχθεί σε πλήρη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα διεξαχθεί υπο την προϋπόθεση ότι «για όλα τα υποδεικνυόμενα πρόσωπα απαιτείται η έλλειψη θεμελιωδών αντιρρήσεων εκ μέρους όλων των πλευρών του διαλόγου». Η κυβέρνηση θα ενημερώνει σε μηνιαία βάση τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις από τον διάλογο. Από την επιτροπή θα ζητηθεί η εκπόνηση μιας κύριας εκδοχής για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος αλλά και μιας εναλλακτικής εκδοχής. Θα ζητηθεί, επίσης, η ανάθεση εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα στηρίξει το πόρισμά της. Θα ακολουθήσει «πολιτικός διάλογος εντός και εκτός Βουλής» κι αφού ζητηθεί η συνδρομή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής θα προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία.

Τα επί μέρους κεφάλαια του διαλόγου θα δοθούν από την κυβέρνηση κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως και «το περίγραμμα της προτεινόμενης λύσης», το οποίο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, θα βασισθεί στις αρχές «του δημόσιου χαρακτήρα, της βιωσιμότητας, της εξυγίανσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης του συστήματος».

Ο κ. Λοβέρδος, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της διόγκωσης των ελλειμμάτων, αλλά και στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος τα οποία αποτυπώνονται σε δύο επίπεδα: στην παθολογία του συστήματος που «είναι διακριτή διά γυμνού οφθαλμού» και στις «ειδικές πτυχές» του Ασφαλιστικού που απαιτούν βελτιώσεις μέσα στο 2010 (μείωση εισφοροδιαφυγής, μείωση σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, επίλυση προβλημάτων διαδοχικής ασφάλισης).

Ads

Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη μείωση της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας, επισήμανε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι το ασφαλιστικό χρειάζεται οπωσδήποτε και δομικές αλλαγές, κάτι που ερμηνεύεται ως πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοποιήσεις Ταμείων ώστε να μείνουν τρία Ταμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών).

Οι κοινωνικοί εταίροι

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) προκειμένου να εκτιμήσει το «πρώτο κείμενο» της κυβέρνησης και να καθορίσει τη στάση της στον διάλογο. Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία της οργάνωσης θα αποφασίσει τη συμμετοχή υπό όρους στον διάλογο, ενώ θα επιμείνει η συζήτηση να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση του συστήματος, στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και στη χορήγηση πόρων υπέρ του «ταμείου ασφαλιστικής αλληλεγγύης των γενεών».

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κατέθεσε χθες, στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υπόμνημα με τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό, όπου αναφέρεται στo φλέγον θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στο ζήτημα της εισφοροδιαφυγής, και στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 0,64% επί του ΑΕΠ ετησίως και σημειώνει ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) βρίσκεται προ της οικονομικής κατάρρευσης με αναλογιστικό έλλειμμα που θα φτάσει τα 52 δισ. ευρώ.

Υπέρ των αλλαγών τάσσονται και οι έμποροι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι οποίοι κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας αναφέρθηκαν στα προβλήματα του Ταμείου τους (ΟΑΕΕ), όπως και στο υψηλό όριο ηλικίας αποχώρησης που ισχύει στον χώρο του εμπορίου (66,7 έτη ηλικίας). Η ΕΣΕΕ πρότεινε να υπάρξει διαχωρισμός των κλάδων συντάξεων και υγείας, αλλά και σταδιακή εξομοίωση των προνομίων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) ζήτησε το πόρισμα της επιτροπής να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, εφόσον εγκριθεί από όλα τα μέλη της, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνει η αναλογιστική μελέτη και κατόπιν να ακολουθήσει η συζήτηση για τα μακροχρόνια και δομικά προβλήματα του συστήματος. Ο ΣΕΒ επισήμανε επίσης πως δεν θεωρεί πως τίθεται θέμα αύξησης ορίων ηλικίας ή εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση της σπατάλης, περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και εφαρμογή των νόμων που ισχύουν σήμερα.

Η συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε νέα συνάντηση, ενώ ήδη εκτός διαλόγου έχουν βγει και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.