Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠαΣοΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Τη συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17.00, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κι ενώ αναμένεται σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων λόγω της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και για την οικονομία.

Ads

Η πρωτοβουλία του αρχηγού της Ν.Δ., για δεύτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό εντός 15 ημερών, έλαβε χώρα φαινομενικά για την επιδιωκόμενη συναίνεση για την οικονομία, υπό το φως των πληροφοριών περί επικείμενων νέων μέτρων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα από την Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καίριο ζήτημα όμως που αφορά τα δυο κόμματα και το οποίο πιθανόν θα συζητηθεί από τους δυο πολιτικούς, είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στη Μόσχα.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: « Η Ν.Δ., αντί να σιωπά και να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδος, φέρεται ως τιμητής της διαφάνειας. Με δυο λόγια, συνεχίζετε να ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Θα προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για να δούμε με ποιες πολιτικές αποφάσεις τινάχτηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί και τα ελλείμματα».

Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής αποδέχτηκε η ΝΔ, δια των κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Κεφαλογιάννη, με την προϋπόθεση ότι θα εξεταστεί η οικονομία από το 1980, προκειμένου «να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση παρέδωσαν την οικονομία οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Λόγο για κίνηση αποπροσανατολισμού έκανε το ΚΚΕ το οποίο ωστόσο είπε «ναι» στη σύσταση της Εξεταστικής, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛαΟΣ ζήτησε να σταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα κι αν προκύψουν πολιτικές ευθύνες να έρθει στη Βουλή.

Ads

O υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη διακυβέρνησή της κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας και γι’ αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ χρόνια υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, ενώ επέκρινε τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι με τις δηλώσεις τους έδωσαν μήνυμα στις αγορές να βαράνε την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο.

Η σύγκρουση μεταξύ των δυο κομμάτων εμφανίζεται πλέον αναπόφευκτη και κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται ο Τύπος, εκτιμούν ότι μέσω της συνάντησης ο κ. Σαμαράς αναζητεί ένα πρόσχημα για να αποδώσει στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για το πολωτικό κλίμα και τη σύγκρουση, την οποία επιλέγει προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη μεγάλη κρίση. Εκτός από το σχέδιο δημοσιονομικής διαχείρισης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμπεριέλαβε στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο στενοί συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι η οικονομία αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, σημειώνουν τα Νέα.

Ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε χθες, δίνει μια πρώτη ιδέα σχετικά με την κριτική που αναμένεται να ασκήσει ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς στην οικονομία, αφού περιέχει έντονες επικρίσεις για τις πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έως το 2004, αλλά και για τους χειρισμούς του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, για το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εις βάρος της Ελλάδας και το υψηλό κόστος δανεισμού που καλείται πλέον να καταβάλει η χώρα.

Το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό διατύπωσε χθες το μεσημέρι ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ν. Αθανασάκη και, στη συνέχεια, με τον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη, που συνόδευε τον κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα.