Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Παπάζογλου επανέλαβε σήμερα ότι μέχρι το μεσημέρι το 28% του προϋπολογισμού του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου θα βρίσκεται στις αρμόδιες ΔΟΥ των νοσοκομείων, ώστε να ξεκινήσουν τις πληρωμές.

Ads

Οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων αποφάσισαν την αναστολή της συμμετοχής του «Αρεταίειου» και του «Αιγινήτειου» στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, λόγω συσσωρευμένων χρεών. Με χθεσινή ανακοίνωση που έκανε ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάγονται τα δύο νοσοκομεία, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, το 28% του προϋπολογισμού του «Αιγινήτειου» και του «Αρεταίειου» θα βρίσκεται στις αρμόδιες ΔΟΥ των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να πάρουν τα χρήματα και να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος δεσμεύτηκαν ότι εντός της ημέρας θα εκταμιευτεί το 1/4 του προϋπολογισμού των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο για τη φετινή χρόνια, παρά την απεργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμα ότι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσουν πως θα καταβληθεί το επιπλέον ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους.

Ads

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε παράλληλα νομοθετική παρέμβαση που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της χρηματοδότησης των δύο νοσοκομείων, ωστόσο επεσήμανε ότι το πρόβλημα τους είναι διαχρονικό και θα επανέρχεται αν δεν λυθεί, καθώς «έχει τις ρίζες του στη θεσμική και διοικητική ακαταστασία». Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο δυϊσμός της εποπτείας των δύο υπουργείων Υγείας και Παιδείας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, εκφράζοντας την θέση να ενταχθούν αποκλειστικά στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας, όπως γίνεται με όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διάθεση κονδυλίου 2 εκατ. ευρώ από το «μερίδιο» του υπουργείου Υγείας στη λειτουργία των δύο νοσοκομείων. Οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων, εφόσον λάβουν τα χρήματα του προϋπολογισμού τους, θα αποφασίσουν εάν θα αναστείλουν την απόφαση τους και ποιες θα είναι οι κινήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, μετά την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και τις μισθοδοσίες του προσωπικού.

Οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων έκριναν ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορεί να συνεχιστεί η ομαλή και πλήρης λειτουργία τους και αποφάσισαν να βγουν από το σύστημα εφημεριών, να σταματήσουν να δέχονται περιστατικά και να λειτουργούν μόνο ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας,
Βασίλης Παπάζογλου δήλωσε σήμερα ότι από το 1998 τα χρήματα που οφείλονταν σε αυτά τα νοσοκομεία για την περίθαλψη των απόρων δεν έχουν δοθεί. Σημείωσε πως στα δύο νοσοκομεία υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί και τα χρήματα καταβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας αύξησε το ποσό που δίνει για στους γιατρούς αλλά δεν τους καλύπτει πλήρως. Ο κ. Παπάζογλου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τα δύο νοσοκομεία και ζήτησε να υπάρξει ένα.