Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 27χρονος Μάριος Ζ., ο οποίος συνελήφθη στην πορεία της Πέμπτης 11/03 και κατηγορείται για ρίψη και κατοχή μολότοφ, διατάραξη της κοινής ειρήνης και σκόπιμη σωματική βλάβη. Στον εισαγγελέα προσήλθαν ακόμη τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ads

Σημειώνεται ότι ο Μάριος Ζ. κρίθηκε προφυλακιστέος χωρίς να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες. Ο ανακριτής αποφάσισε με την κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα.

Η σύλληψη του Μάριου Ζ. πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημίου μπροστά από το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 27χρονος δεν είχε καμία συμμετοχή στα επεισόδια, τα οποία είχαν σημειωθεί νωρίτερα στην περιοχή και την ώρα της σύλληψής του προσπαθούσε να προσεγγίσει το μπλοκ, στο οποίο ήθελε να ενταχθεί.

Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου βρισκόταν ο Μάριος Ζ. Περίπου 100 άτομα -μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Μάριου- διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τη σύλληψή του, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν δεν ευσταθούν. Η αστυνομία, κάνοντας χρήση γκλομπς, απώθησε βίαια τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο. Δείτε το βίντεο.

Ads

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων είχε προσέλθει ως μάρτυρας υπεράσπισης ενός εκ των συλληφθέντων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας. Ο εν λόγω συλληφθείς κατηγορείται με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, οι οποίες επιβαρύνονται και με τις γνωστές διατάξεις του «κουκουλονόμου».

Κατά την έξοδό του ο κ. Δρίτσας δήλωσε: «Απεργός εργαζόμενος στο Τ.Ε.Ε. διώκεται και ταλαιπωρείται πέντε μέρες τώρα, γιατί απλά συμμετείχε στην απεργία και στη μεγαλειώδη διαδήλωση της 11/03 εναντίον των κυβερνητικών μέτρων. Στοιχεία υψηλής αξιοπιστίας, όπως φωτογραφίες, video, καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ισχυροποιούν αυτήν την εκδοχή για την αλήθεια ως προς τα γεγονότα».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «εκείνη την ημέρα έγινα αυτόπτης μάρτυς αρκετών απρόκλητων επιθέσεων από την πλευρά της Αστυνομίας οι οποίες δημιούργησαν εντάσεις που συνοδεύτηκαν από ρίψεις δακρυγόνων, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις επί δικαίων και αδίκων. Οι αδικαιολόγητες αυτές αστυνομικές επιχειρήσεις ταλαιπώρησαν εκατοντάδες διαδηλωτές και εμπόδισαν την πορεία να εξελιχθεί ομαλά και ενιαία κόβοντάς την σε δύο και τρία τμήματα».

«Όλα δείχνουν πως ο κατηγορούμενος απεργός, εργαζόμενος στο ΤΕΕ, είναι θύμα αυτής της επιλογής των αστυνομικών επιχειρήσεων και πιθανότατα δεν είναι το μόνο θύμα, αφού ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν και για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες συλλήψεις. Η άποψή μου αυτή άλλωστε επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας δήλωσε: «Καταγγέλλω την επιμονή των Αρχών να συντηρούν και να ενεργοποιούν τις διατάξεις του “κουκουλονόμου”. Είναι επίσημη κυβερνητική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα τον καταργήσει. Τι περιμένουν επιτέλους ο κ.Υπουργός και η Κυβέρνηση για να δείξουν συνέπεια στις εξαγγελίες τους;».

(Φωτό: Κώστας Κουτσαυτίκης)