Σε κατάληψη του γαλλικού πλοίου Dignite του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ προχώρησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σε απόσταση περίπου 50 μιλίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η κατάληψη του πλοίου, που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, έγινε χωρίς να εκδηλωθεί αντίσταση από τους 16 επιβαίνοντες, σύμφωνα με ισραηλινό εκπρόσωπο Τύπου.

Ads

Το πλοίο οδηγείται στο λιμάνι του Ασντότ, όπου αναμένεται να φτάσει σε 2-3 ώρες. Εκεί, οι επιβάτες και το πλήρωμα του Dignite θα υποστούν ανάκριση από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, ο Έλληνας επιβάτης του Dignite, Βαγγέλης Πισσίας, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Ασντότ, όπου είχε μεταφερθεί λόγω της συμμετοχής του στο Στόλο της Ελευθερίας Ι.

Το Dignite είχε ξεκινήσει σήμερα το πρωί από διεθνή χωρικά ύδατα, κοντά στο Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου, το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού του για να σπάσει τον παράνομο ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Στις 9:30 ώρα Ελλάδος, και σε απόσταση περίπου 50 μιλίων από τις ακτές της Γάζας, οι επιβάτες του αντιλήφθηκαν την παρουσία τεσσάρων πλοίων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία το προσέγγισαν. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα το παρακάτω βίντεο από την παρακολούθηση του Dignite. To tvxs.gr το αναμεταδίδει με κάθε επιφύλαξη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο ισραηλινός στρατός μεταδίδει χαλκευμένες εικόνες και ειδήσεις.

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα της εφημερίδας Haaretz (δημοσιογράφος της οποίας επέβαινε στο σκάφος), το ισραηλινό ναυτικό ήρθε σε επαφή με το Dignite και ζήτησε από τους επιβάτες του να δηλώσουν ποιοι είναι και αν μεταφέρουν όπλα. Ο Βαγγέλης Πισσίας, από την Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, απάντησε στις ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν μεταφέρουν όπλα και ότι ο προορισμός του σκάφους είναι η Γάζα. Οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα το παρακάτω βίντεο από τη συνομιλία, το οποίο αναμεταδίδεται και πάλι με κάθε επιφύλαξη:

Ads

Στη συνέχεια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Al Jazeera, που επίσης επέβαινε στο πλοίο, οι Ισραηλινοί τους ανακοίνωσαν ότι θα καταλάβουν το Dignite, αν οι ακτιβιστές δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες τους και αλλάξουν πορεία.

Η κατάληψη του πλοίου πραγματοποιήθηκε τελικά λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδος και ενώ η επικοινωνία με το Dignite έχει διακοπεί.

Το Dignite μετέφερε 16 επιβάτες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Τυνησία. Υπενθυμίζεται ότι ήταν το μοναδικό σκάφος που κατάφερε να ξεπεράσει την απαγόρευση απόπλου που έθεσε στο Στόλο της Ελευθερίας η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ξεκίνησε από γαλλικό λιμάνι.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα

Λίγο μετά την κατάληψη του Dignite, η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Νωρίς σήμερα το πρωί το υπό γαλλική σημαία σκάφος “Dignite/Al Karama” με 16 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας Βαγγέλης Πισσίας- που εκπροσωπούν την διεθνή αποστολή “Freedom Flotilla II – Stay Human” ξεκίνησε από το ύψος του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας. Το σκάφος έδωσε το τελευταίο του στίγμα στα διεθνή ύδατα, σε μια απόσταση περίπου 50 μίλια από τις ακτές της Γάζας, και από τις 11 πμ περίπου και ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από τους επιβαίνοντες έκαναν λόγο για 4 ισραηλινά πολεμικά πλοία που το είχαν ήδη περικυκλώσει, κάθε επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.

Πριν από λίγο, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος κατελήφθη. Το Ισραήλ, για μια ακόμα φορά, εμφανίζεται στον ρόλο του σερίφη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η επιστράτευση κάθε έκνομου ή νομιμοφανούς μέσου για να πετύχει τους στόχους του, για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια έκφρασης έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, είναι μια πάγια, γνωστή τακτική του. Η ελληνική κυβέρνηση, με την “βασιλικότερη του βασιλέως” στάση της, αφού ξεπέρασε κάθε φιλοϊσραηλινή προσδοκία, δέχτηκε ανερυθρίαστα τα συγχαρητήρια της ισραηλινής και -προχτές- της αμερικανικής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας Πρόεδρος -για πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός- αποδοκιμαζόταν έντονα από όλους τους Παλαιστίνιους στη Ραμάλα.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, όχι βέβαια να καταδικάσει την παράνομη ενέργεια των φίλων της του Τελ Αβίβ που για ακόμα μια φορά παρενέβησαν στρατιωτικά, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, κατά άοπλων πολιτών στα διεθνή ύδατα της ΝΑ Μεσογείου, αλλά να πράξει τουλάχιστον το ελάχιστο και στοιχειωδώς αυτονόητο: να παρέμβει άμεσα για να προστατέψει -ως κατά το Σύνταγμα οφείλει- την ζωή και την ακεραιότητα όλων των επιβαινόντων και -πρωτίστως- του Έλληνα επιβαίνοντα Βαγγέλη Πισσία.

Την απάντηση στην νέα ισραηλινή προκλητική ενέργεια θα την δώσει η ελληνική κοινωνία, αυτή -που σε αντίθεση με την κυβέρνησή της- στέκεται σταθερά και διαχρονικά αλληλέγγυα στην παλαιστινιακή υπόθεση και στον παλαιστινιακό λαό.

Καλούμε σήμερα Τρίτη στις 19:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την πειρατική αυτή ενέργεια της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι, πέραν των άλλων, καταστρατηγεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση “Καλεί την ελληνική κυβέρνηση: Nα καταδικάσει την παράνομη αυτή ενέργεια που καταπατά με τον πλέον βάναυσο τρόπο το διεθνές δίκαιο. Nα παρέμβει άμεσα για να προστατέψει, ως κατά το Σύνταγμα οφείλει, τη ζωή και την ακεραιότητα όλων των επιβαινόντων και -ιδιαιτέρως- του Έλληνα επιβαίνοντα Βαγγέλη Πισσία καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος πριν ένα χρόνο είχε χτυπηθεί βάναυσα από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Ασντότ, όπου είχε μεταφερθεί λόγω της συμμετοχής του στο Στόλο της Ελευθερίας Ι. Nα συμβάλλει με έμπρακτο τρόπο στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας, εγκαταλείποντας την πολιτική που ενθαρρύνει την απάνθρωπη τακτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από την κυβέρνηση του Ισραήλ”.

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση και τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργοποιηθεί άμεσα και να διεκδικήσει τη δίχως καμιά καθυστέρηση ασφαλή επιστροφή των ακτιβιστών. Όπως ανέφεραν: “Άλλη μια ακόμα φορά η Διεθνής Κοινότητα, με την ιδιαίτερη και καθοριστική συμβολή της Ελληνικής πλευράς, επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ισραήλ να τρομοκρατεί και να κουρσεύει στη θάλασσα της Μεσογείου. Η σιωπή της είναι εκκωφαντική, όπως και ο επιλεκτικός ανθρωπισμός της, αφού ανέχεται στην ουσία ένα έγκλημα που επί χρόνια συντελείται σε βάρος των κατοίκων της Γάζας. Το σκάφος «Αξιοπρέπεια», εκτός από τους επιβαίνοντες, μετέφερε τις πανανθρώπινες αξίες της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού. Αυτοί που τολμούν να σέρνουν την «Αξιοπρέπεια» από τα διεθνή ύδατα στο Ασντοτ και όσοι συνεργάστηκαν μαζί τους είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για την ασφάλεια των επιβαινόντων. Από την στιγμή, όπου δεν παραβιάζουν διεθνείς κανόνες, πρέπει να επιτραπεί στους ανθρώπους αυτούς να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να επιστρέψουν ασφαλείς στις πατρίδες του. Οι οδηγίες ταξιδιωτικού τύπου της ελληνικής κυβέρνησης και η παρεμπόδιση του απόπλου των υπόλοιπων πλοίων δεν την απαλλάσσει από το καθήκον της να προστατεύσει τους ακτιβιστές από την παράνομη βία που υφίστανται από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έσπευσε να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την συμμετοχή της στην «διευθέτηση της κρίσης», η κρίση, όμως, για μας τώρα αρχίζει και απαιτούμε άμεση λύση. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη αποστολή ο Βαγγέλης Πισσίας είχε κακοποιηθεί άγρια, έχοντας σημαντικά προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του. Πριν την αποστολή δέχθηκε σοβαρές απειλές, που η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη”.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα και τρίτο βίντεο, που παρουσιάζει τη μεταφορά των επιβατών του Dignite σε ζόντιάκ τους: