Τον κ. Μανώλη Γλέζο, ως ενωτική επιλογή, προκρίνει η Κουμουνδούρου ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Προηγήθηκε η ανακοίνωση της πρόθεσης από τον τέως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο, να θέσει υποψηφιότητα για την ίδια περιφέρεια. Σήμερα Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Γρίφος παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Αλαβάνος. Επισήμως, πάντως, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, ο ΣΥΝ διαμηνύει ότι επιμένει στην υποψηφιότητα του κ. Αλέξη Μητρόπουλου.

Ads

Η σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κατάληξη μιας νέας επαπειλούμενης κρίσης στο αριστερό συμμαχικό σχήμα. Η επισημοποίηση της πρόθεσης από τον Αλέκο Αλαβάνο, να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής βάζει «τρικλοποδιά» στην επιλογή του ΣΥΝ να στηρίξει τον εργατολόγο, μέλος του ΠΑΣΟΚ, Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος με νέες δηλώσεις του αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την επίτευξη συμφωνίας.

Σε συνάντηση που έγινε την Τρίτη με την 5μελή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (συμμετέχουν οι κ.κ. Ν.Βούτσης, Γ.Μπανιάς και Γ.Θεωνάς), αρμόδια για το ζήτημα των υποψηφιοτήτων στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα στην περιφέρεια Αττικής, επιθυμώντας τη στήριξη του συμμαχικού σχήματος και δυνάμεων που αντιδρούν στις προβλέψεις του Μνημονίου. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΝ, ο ίδιος εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ανεξάρτητα από τις τελικές επιλογές ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε «αντιενωτική» την πρόταση για οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα γνωστοποιήσει τις τελικές αποφάσεις του την Παρασκευή, μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (όπως η ΚΟΕ) αναμένεται να στηρίξουν με ζήλο την υποψηφιότητα Αλαβάνου και να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για το «φλερτ» της Κουμουνδούρου με παράγοντες άλλων παρατάξεων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την κάθετη άρνηση του ΣΥΝ στην επιλογή Αλαβάνου (άλλωστε η Κουμουνδούρου έχει κάνει σαφή την επιλογή της να προσεγγίσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική), δεν αποκλείονται εξελίξεις που θα θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά σε αυτή την προοπτική, διαμορφώνεται μια εναλλακτική συμβιβαστική πρόταση γύρω από το πρόσωπο του κ. Μανώλη Γλέζου, η αντίδραση του οποίου αναμένεται. Στο «τραπέζι» είχαν βρεθεί και τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο τελευταίος δήλωσε σήμερα πως «η διάσπαση του ΣΥΝ, μια εικόνα “Βαβυλωνίας” στο ΣΥΡΙΖΑ και τα καμώματα του πρώην Προέδρου του κόμματος(σ.σ. του Αλέκου Αλαβάνου) δημιουργούν μια απωθητική εικόνα στον κόσμο». Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με μια πιθανή υποψηφιότητα Αλαβάνου για την περιφέρεια Αττικής, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι είναι «εντελώς αδιανόητο και πολιτικά αδύνατο για το κόμμα μου, το ΣΥΝ, να στηρίξει έμπρακτα και να συμπράξει με επιλογές ακραίου παραγοντισμού και ατομικισμού, που δεν ταιριάζουν στη δική μας αριστερά». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε ζητήσει να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής, ούτε του έχει προταθεί κάτι ανάλογο από την ηγεσία του ΣΥΝ.

Στο μεταξύ, μετά τις αρχικές δηλώσεις ότι δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ίδιου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μητρόπουλος αποκλιμάκωσε τη στάση του (ρ/σ Κόκκινο): «Σε μια ενωτική πρωτοβουλία σωστής ερμηνείας της συγκυρίας και αναγνώρισης των αναγκών του λαού δηλώνω παρών».