Νέο ιστορικό υψηλό στις 663 μονάδες βάσης κατέγραψε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,76%.

Ads

Στο μεταξύ, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών προανήγγειλε από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντησή του την Κυριακή με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ευτυχής για την ύπαρξη τού μηχανισμού στήριξης, ενώ ο κ. Στρος Καν «εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες».

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένει τώρα την αντίδραση των αγορών, ενώ συνεχίζονται οι επαφές των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα. Εντός της ημέρας, θα συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας.

Παράλληλα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει το απόγευμα της Δευτέρας τη Βουλή για τις βασικές πτυχές του σχεδίου στήριξης και τις διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ.

Ads

«Ο μηχανισμός θα ανταποκριθεί έγκαιρα»

«Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν», τόνισε ο Στρος Καν την Κυριακή, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας».

«Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Εντός του Μαΐου η ολοκλήρωση του σχεδίου»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι το τελικό σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαϊουκαι ότι μόλις παρουσιαστεί το «σκληρό και αυστηρό τριετές πρόγραμμα» θα υπάρξει χρηματοδότηση και από τους δύο πυλώνες του μηχανισμού (ΕΕ, ΔΝΤ), χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει πτυχές του σχεδίου αλλά ούτε και το συνολικό ποσό που θα δανειστεί η χώρα.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι επενδύουν υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας θα χάσουν τα λεφτά τους. Σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τόνισε ότι «αυτά τα σενάρια δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα».

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος κατά 40%, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά το φορολογικό νομοσχέδιο, προχωρά στην αποκρατικοποίηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όπως και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας, παραθέτοντας το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, που όπως επισήμανε θα συμβάλλει «στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας».

«Πρέπει να βεβαιωθούν οι αγορές για τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όλα αφορούν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών» σημείωσε και εκτίμησε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη γρηγορότερα του αναμενομένου.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ποτέ σκέψη επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας σημείωσε ότι η χώρα έχει εγκρίνει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

Οι όροι της Γερμανίας

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται σκληρότερα μέτρα από την Ελλάδα για να λάβει οικονομική βοήθεια, τονίζοντας ότι η απάντηση για οικονομική βοήθεια μπορεί να είναι είτε θετική, είτε αρνητική. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει συμφωνηθεί η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη».

Ο Σόιμπλε θα συναντηθεί με τους ηγέτες του κυβερνώντος κοινοβουλευτικού συνασπισμού σήμερα για να συζητήσουν για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τη Δευτέρα, ο Volker Kauder κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ δήλωσε πως το κόμμα του θα βοηθήσει την Ελλάδα εφόσον αυτό καταστεί επιτακτικό. «Εάν οι όροι ικανοποιηθούν, θα το κάνουμε. Η πρωθυπουργός πάντα δήλωνε πως αυτή θα είναι η τελευταία καταφυγή εφόσον κινδυνεύσει το ευρώ. Νομίζω πως θα πετύχουμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες τότε στον συνασπισμό» επισήμανε ο Kauder.

Τις προσεχείς ημέρες θα αποκαλυφθεί το ύψος της βοήθειας

H υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγκάντο, δήλωσε ότι το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες εάν είναι κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθεί το ύψος της συνολικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο, που θα συνοδεύεται από ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν από το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα στοιχείο που να αφορά το συνολικό ποσό οικονομικής βοήθειας που μπορεί να λάβει η Ελλάδα εντός των επόμενων τριών χρόνων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Η Λαγκάρντ δήλωσε πεπεισμένη ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 3 Μαΐου, ημερομηνία μετά την οποία το γαλλικό τμήμα του σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξεταστεί από το γαλλικό κοινοβούλιο.