Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, την Παρασκευή, αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε μέσα σε πολεμική ατμόσφαιρα στο συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να αποφασιστεί η στρατηγική κατά των κυβερνητικών προθέσεων για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ads

Ο αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη φορολόγηση, η οποία πρόκειται να επιβληθεί στα Νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, αφού οι αρχιερείς τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αποφασίστηκε να συγκληθεί η ιεραρχία στις 10:00 το πρωί, της προσεχούς Παρασκευής.

«Η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί, πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Η πρόταση που θα συζητήσουμε την Παρασκευή, θα είναι να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας», δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αρχιεπίσκοπος.

Ads

Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε χθες στην Αρχιεπισκοπή τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛαΟΣ) Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος δήλωσε στη συνέχεια: «Αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες της Πολιτείας, όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανάλογες με εκείνες του 1987. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στο έθνος και πιστεύω πως από το διάλογο θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Διαφωνώ με το αποφασίζω και διατάσσω. Είμαι υπέρ του διαλόγου και νομίζω ότι και η Πολιτεία έχει να κερδίσει» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Εάν βάλουμε πλάι στη λέξη “ανήθικη” τη λέξη “άδικη”… άδικη είναι!», σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος ερωτηθείς, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Καρατζαφέρη, εάν η φορολόγηση της Εκκλησίας είναι ανήθικη. «Η Εκκλησία πάντοτε προσφέρει, πρόσφερε στο παρελθόν, προσφέρει και θα προσφέρει. Και θα δίνει. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν αρνούμεθα τη φορολόγηση. Θα δώσουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά προσέξτε. Με έναν τρόπο δίκαιο, όχι με αυθαιρεσίες και αυθαίρετο τρόπο. Επομένως, περιμένουμε τον διάλογο που είχαμε αρχίσει και όμως ξαφνικά σταμάτησε και δεν υπάρχει», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε με νόημα: «Η Εκκλησία είναι έτοιμη και περιμένει την απέναντι πλευρά».

Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις εκφράζουν με χθεσινή ανακοίνωσή τους και οι ρωμαιοκαθολικοί ιεράρχες της Ελλάδος. «Αν επιβληθεί τελικά το ποσοστό του 20% στη φορολόγηση, τότε αυτομάτως μας καταδικάζετε σε πτώχευση και σε αδυναμία να επιβιώσουμε και να εκπληρώσουμε τους ιερούς σκοπούς της Εκκλησίας μας», σημειώνουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν με τις θέσεις της Εκκλησίας.

«Φορολογηθείτε άφοβα. Ο Χριστός θα τα έδινε όλα!»

Με συνθήματα όπως «Φορολόγηση της Εκκλησίας. Αμήν και πότε», «πόθεν έσχες, Αγιε;» και «Φορολογηθείτε άφοβα. Ο Χριστός θα τα έδινε όλα» γραμμένα σε πλακάτ πραγματοποίησαν προχθες σιωπηλή διαμαρτυρία πολίτες έξω από τον Ιερό Ναό Παναγούδας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πρωτοστατούσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ενώ στην Αθήνα πολίτες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον Παλαιό Μητροπολιτικό ναό. O Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος χαρακτήρισε «απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες, διότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τον σκοπό που οι ίδιοι οι διαδηλωτές επιδιώκουν, όπως φάνηκε από την περιορισμένη προσέλευση που προκάλεσε θυμηδία, και διότι η Εκκλησία είναι χώρος ιερός, όπου οι άνθρωποι, κλήρος και λαός, προσέρχονται για να προσευχηθούν».

Οι κινητοποιήσεις συντονίστηκαν με την πρωτοβουλία απλών πολιτών, μέσω sms ή του Facebook, όπου υπάρχουν αρκετές ομάδες με αίτημα την φορολόγηση της Εκκλησίας. Η ομάδα «Υπογράψτε να φορολογηθεί η Εκκλησία» αριθμεί ήδη πάνω από 91.000 μέλη, ενώ άλλες 26.000 πολίτες είναι μέλη της ομάδας με τίτλο «Φορολογήστε την Εκκλησία».

«Ενώ η οικονομία της χώρας καταρρέει και στους πολίτες επιβάλλονται αιματηρές θυσίες, ο πλουσιότερος οργανισμός της χώρας, η Εκκλησία, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Συγκεντρωνόμαστε ειρηνικά, φέρνουμε την καλή μας διάθεση και τις πικέτες μας και ενώνουμε τις φωνές μας! “Κανείς δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος”, άρθρο 13, παρ. 4 του Συντάγματος», αναφέρεται στην κοινοποίηση της σχετικής εκδήλωσης στο Facebook.