Υπέρογκο κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και «διαρκή οικονομική αφαίμαξη του Ο.Ε.Κ.», πληρωμές από τις εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. διαφόρων προσωπικών εξόδων και «golden boys» του Ολυμπιακού Χωριού που συνεχίζουν να πληρώνονται παρά το κλείσιμο της Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Ε.Κ., προχωρά σε σειρά καταγγελιών σχετικά με το Ολυμπιακό Χωριό. Όπως υπογραμμίζει, «Σήμερα, που έχει ανασταλεί η κοινωνική κατοικία στη χώρα μας λόγω διακοπής «αιμοδοσίας» του Οργανισμού με συνέπεια χιλιάδες οικογένειες να στερούνται το δικαίωμα απόκτησης στέγης ή λήψη της επιδότησης ενοικίου, αισθανόμαστε ακόμα περισσότερο την ανάγκη να αναδείξουμε σημαντικές πτυχές και τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με το Ολυμπιακό Χωριό (Ο.Χ.). Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 10 ετών κατασκευάστηκε το έργο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των αγώνων με υπερβολικό κόστος στερώντας έτσι σημαντικούς πόρους από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) για να υλοποιήσει τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας». Ο Σύλλογος καταγγέλλει:

1. Συχνά δημοσιεύματα αλλά και οι κάτοικοι αναφέρουν ότι στην «πρότυπη» πόλη που δημιουργήθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και φιλοξενεί 10.000 κατοίκους παρατηρούνται σημαντικές κακοτεχνίες στα σπίτια και στους κοινόχρηστους χώρους. Οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις δεν παραδόθηκαν ποτέ στον Δήμο, το χωριό δεν ενσωματώθηκε σε κανένα δήμο και η τελική παραλαβή δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, το σωματείο των κατοίκων, που στην προηγούμενη συνεδρίαση ενημέρωσε σχετικά το Δ.Σ. του Συλλόγου, έχει καταθέσει αναφορά – καταγγελία προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην καταγγελίας τους γίνεται αναφορά για ενδεχόμενο άμεσο κλείσιμο των εργασιών από την σημερινή διοίκηση.

2. Οι εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ των άλλων για να πληρωθούν από την Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. ταξίδια στο εξωτερικό (Κάννες, Βαρκελώνη, Γενεύη) μελών Δ.Σ., πρόστιμα του ΚΟΚ, διαμονές σε ξενοδοχεία άσχετες με το αντικείμενο της εταιρείας, λογαριασμοί προσωπικών κινητών τηλεφώνων, γεύματα και δεξιώσεις. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία φορολογικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Για τα παραπάνω υπήρχαν αποφάσεις του Δ.Σ. της Ο.Χ.Α.Ε.; Αποζημιώθηκε ο Ο.Ε.Κ.; Αποδόθηκαν οι σχετικές ευθύνες;

3. Από πληροφορίες και στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Συλλόγου προκύπτει η ύπαρξη κατασχετηρίου της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. κατά του Ο.Ε.Κ. για οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς νερού ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Ολυμπιακό Χωριό. Είναι αλήθεια ότι την προηγούμενη εβδομάδα 1.000.000 ευρώ μεταφέρθηκε από τραπεζικό λογαριασμό του Ο.Ε.Κ. (όχι της Ο.Χ.Α.Ε) για πληρωμή νερού χωρίς απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Ε.Κ. και χωρίς όλες τις απαραίτητες νόμιμες υπηρεσιακές ενέργειες; Ποιο νερό καλείται να πληρώσει ο Ο.Ε.Κ.; O O.E.K. πληρώνει το νερό των εργολάβων, το νερό των κοινόχρηστων χώρων, το νερό χρήσης στις κατοικίες ή νερό για τις ανάγκες της Πολυκλινικής, του Ι.Γ.Μ.Ε., του κτιρίου που δόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και λοιπών εγκαταστάσεων; Τονίζεται ότι με έξοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ του Ο.Ε.Κ. κατασκευάστηκαν υδραυλικά έργα υποδομών (συμπεριλαμβάνεται δεξαμενή νερού) που ενσωματώθηκαν στο δίκτυο της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. Υπήρξε κάποιο είδος αποζημίωσης ή ανταλλάγματος;

4. Στο παρελθόν είχαμε καταγγείλει τα «golden boys» του Ολυμπιακού Χωριού, που και μετά την κατασκευή του έργου και την παράδοση των κατοικιών, συνέχιζαν να λαμβάνουν τις προκλητικά υψηλές αμοιβές αρκετών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι έκλεισε η Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. συνεχίζουν να πληρώνονται, από τις εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. των δικαιούχων, μισθοί πέντε και έξι χιλιάδων ευρώ; Όπως αναφέρεται και σε εισερχόμενη επιστολή, η μη απόλυση όσων και εάν συνεχίζουν να λαμβάνουν τους μισθούς που προαναφέρθηκαν, νομιμοποιεί αποζημιώσεις έως τις 30 Νοεμβρίου 2011 και ύψους που μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά περίπτωση.

5. Το 2009, πρώην πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο με ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος σε υπόθεση εκβιασμού εις βάρος της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει την εκτέλεση έργων στο Ολυμπιακό χωριό. Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την αγόρευσή του μίλησε για «κύκλωμα με μεγάλες προεκτάσεις που έχει υποσκάψει τον κοινωνικό ιστό»...

6. Το κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη (περί τα 430 εκ ευρώ) και αποτελεί στην κυριολεξία μια διαρκή οικονομική αφαίμαξη του Ο.Ε.Κ. Από σαφείς ενδείξεις προκύπτει ότι το συνολικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ξεπέρασε τα 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι σημερινές επιπλέον απαιτήσεις των εργολάβων, που αφορούν κυρίως εργασίες μη προβλεπόμενες από την αρχική σύμβαση, υπερβαίνουν το εξωπραγματικό ποσό των 100.000.000 ευρώ, το οποίο καλείται να καταβάλλει ο ΟΕΚ από τις εισφορές των ασφαλισμένων εάν δικαιωθούν οι εργολάβοι. Πρόσφατα εστάλη ειδική διαταγή στους εργολάβους, η οποία όμως δεν είναι η πρώτη. Επίσης, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ο Ο.Ε.Κ. ουδέποτε έλαβε αρκετές δεκάδες δις δραχμές από τον «Αθήνα 2004» όπως ανέφερε και η σχετική συμφωνία τους προκειμένου να κατασκευάσει το έργο.

«Στο όνομα του «εθνικού στόχου», ελλείψει ιδιωτικού κεφαλαίου και με πρόσχημα την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας οδηγήθηκε στο περιθώριο, δημιουργήθηκε η ανώνυμη εταιρεία και η οποία με «ευέλικτες» διαδικασίες διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ο λογαριασμός συνεχίζει να πληρώνεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων... H κατάσταση θα ήταν διαφορετική εάν είχε πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας έως σήμερα» υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Επιπλέον, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, θα κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας με στόχο την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου και κάθε άλλης προβλεπόμενης διαδικασίας.