Ρατσιστικών επιθέσεων συνέχεια σήμερα στο κέντρο της Αθήνας από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Ιδιαίτερα επικίνδυνη παραμένει για τους αλλοδαπούς η περιοχή γύρω από τη διασταύρωση των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, όπου δολοφονήθηκε την περασμένη Τρίτη ο 44χρονος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δημοτικός σύμβουλος Αθήνας ζητά από τον Γιώργο Καμίνη να εισάγει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, προκειμένου να καταδικαστούν οι ρατσιστικές επιθέσεις.

Ads

Μετά τον τραυματισμό 19 ατόμων, 17 εκ των οποίων μετανάστες, στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη, και παρά τη σωρεία επικρίσεων, σοβαρές συμπλοκές έλαβαν χώρα και την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες τηλεοπτικών σταθμών, το μεσημέρι της Παρασκευής, ομάδα δέκα ατόμων σταμάτησε αστικό λεωφορείο και κατέβασε από αυτό τους μετανάστες, οι οποίοι χτυπήθηκαν, προπηλακίστηκαν και κυνηγήθηκαν. Χρειάστηκε η επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ.

Παράλληλα, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων επιτίθεντο κατά αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν αλλοδαποί, απειλώντας τους και σπάζοντας τζάμια. Επιθέσεις δέχτηκαν και αλλοδαποί που διέρχονταν πεζοί στο σημείο γύρω από την 3ης Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατά την τελευταία τακτική συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

Ads

Να τεθεί τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των «φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων» κατά μεταναστών στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και τις γειτονιές της πλατείας Βικτωρίας, μετά τη δολοφονία του 44χρονου, ζήτησε από το δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει τις επιθέσεις, ο κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για «πρωτοφανές ρατσιστικό πογκρόμ, το οποίο εξαπέλυσε η αστυνομία, σε συνεργασία με τις παρακρατικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής», κατά των μεταναστών και των καταστημάτων τους».

Παράλληλα, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 14:00 το μεσημέρι, έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, με σύνθημα «ποτέ ξανά φασισμός» και αίτημα να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των Πακιστανών και των Μπαγκλαντεσιανών, που αναφέρθηκαν σε δεκάδες επιθέσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες εναντίον μεταναστών από αυτές τις χώρες, στους δρόμους, στα σπίτια τους και στα μαγαζιά τους, ζητώντας από την ελληνική αστυνομία να πάρει μέτρα για την ασφάλειά τους. Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια του δολοφονηθέντος 44χρονου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Γιάννης Σφακιανάκης αναμένεται να ζητήσει την ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας – που, ήδη, έχουν παρουσία έξω από το Ίδρυμα, μετά τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, όπου άγνωστοι, στη διάρκεια πορείας στην οδό Σοφοκλέους, μετά την συγκέντρωση και το τρισάγιο στη γωνία των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Ηπείρου για τον δολοφονηθέντα 44χρονο, επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς σε βάρος καταστημάτων μεταναστών.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι «παρ’ ολίγο να θρηνήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια του συσσιτίου των 18:00. Μισή ώρα νωρίτερα ομάδα Χρυσαυγιτών κατέβαινε από την Κοτζιά και επετίθετο τυφλά σε όποιον έβρισκε μπροστά της επί της Σοφοκλέους. Τα ΜΑΤ αναπτύχθηκαν κατά μήκος της Σοφοκλέους, όπου είναι και η πίσω πόρτα του Ιδρύματος, από όπου μπαίνουν οι άστεγοι της ώρες του συσσιτίου. Χθες υπήρχε πολύ μικρότερη συμμετοχή, γιατί πολλοί μετανάστες φοβήθηκαν μετά την επίθεση και δεν προσήλθαν. Θα ζητήσουμε προληπτικά ενίσχυση της παρουσίας της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, για την ασφάλεια τόσο των αστέγων, όσο και ημών των ιδίων».