Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει, ο Σύμβουλος Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκης, την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών στα Κολέγια υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει το άρθρο 43 του Συντάγματος.

Ads

Ο Ν. Μαρκουλάκης, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχουν προσφύγει ιδιοκτήτες των Κολεγίων και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ) και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, του έτους 2009, με την οποία καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης των αδειών λειτουργίας των Κολεγίων, θα προτείνει να απορριφθούν οι προσφυγές και να γίνει δεκτός μόνο ένας από τους δεκάδες ισχυρισμούς των κολεγιαρχών: Οτι η υπαγωγή των όρων αδειοδότησης με το νέο σύστημα πρέπει να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Κατά τον κ. Μαρκουλάκη, η θέσπιση ενός αυστηρού συστήματος αδειοδότησης δεν προσκρούει στις συνταγματικές αρχές της οικονομικής – επαγγελματικής ελευθερίας, της αναλογικότητας κ.λπ., ούτε στην κοινοτική νομοθεσία, αφού αποβλέπει στην εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σπουδών.
Αν η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθετήσει (σε 2-3 μήνες) την εισήγηση, τότε θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση για τα ΕΕΣ (με Π.Δ.) και για το πώς θα πάρουν άδεια λειτουργίας, συνεχίζοντας προς το παρόν με το ισχύον καθεστώς, ενώ αντίθετα άμεση θα μπορεί να είναι η εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης για τα κολέγια.