Στον απόηχο των αντιδράσεων που εκφράστηκαν χθες, Τρίτη, από περισσότερους από 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες στράφηκαν κυρίως προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει από το απόγευμα της Τετάρτης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ads

Το Πολιτικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, είχε προγραμματιστεί αρχικά τις 17:00, αλλά ξεκίνησε τελικά μετά τις 18:30 λόγω συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, με αντικείμενο τις γενικότερες εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και η ενεργοποίηση του «πακέτου» στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών. Σημειώνεται πως η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα λάμβανε κανονικά χώρα χθες, αλλά λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, μεταφέρθηκε για σήμερα. Αύριο, Πέμπτη, πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Στη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο λαμβάνουν μέρος και τρεις υπουργοί: οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Μιχ. Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως «για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό». Πρόσθεσε ακόμη πως «προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της» και γι’ αυτό «πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος».

Ads

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σημείωσε στην εισήγησή του πως «Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις. Αποφάσεις δύσκολες, που θα καθορίσουν την πορεία της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια. Αποφάσεις, που επιδιώξαμε και θα επιδιώξουμε να τις πάρουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση. Καλούμαστε, όλοι μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Πάντως, οι αντιδράσεις στο «πράσινο στρατόπεδο» συνεχίστηκαν και σήμερα, με τα πυρά να στρέφονται αυτή τη φορά κατά του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Αλλά και βουλευτές που τοποθετήθηκαν χθες στο ΚΤΕ Οικονομίας, συνέχισαν τις επικριτικές τους δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αναφερόμενος σε όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου» και συμπλήρωσε ότι «οι βουλευτές έχουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Πρόσθεσε ότι πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενου του Μεσοπρόθεσμου.