Υπέρ της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, τάχθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, σχετικά με το θέμα των αυθαιρέτων. Σημειώνεται πως η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε αντίθετη στην «περαίωση των αυθαιρέτων» που μελετά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντλήσει 1,5 – 2,5 εκ. ευρώ από τα πρόστιμα.

Ads

«Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να έχει επιλέξει για υπουργό έναν κατασκευαστή», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, παίρνοντας θέση στην ενδοκυβερνητική κόντα που έχει ξεσπάσει. «Οι θέσεις της κ.Μπιρμπίλη ήταν γνωστές και κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε πως για το θέμα των αυθαιρέτων «έχει χαθεί ο έλεγχος», ωστόσο, πρόσθεσε πως συμμερίζεται και τους προβληματισμούς του υπουργείου Οικονομικών για την εξεύρεση εσόδων μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΝ
χαρακτηρίζοντας την «πράσινη ανάπτυξη» που υποσχόταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ ως το «πιο σύντομο ανέκδοτο». «Η κυβέρνηση, επιμένοντας στο αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης, πράττει διπλό έγκλημα. Υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβραβεύει τους παρανομούντες, με μοναδικό γνώμονα μια πηγή εσόδων για να καλύψει πρόσκαιρα μαύρες τρύπες της αποτυχημένης της πολιτικής», αναφέρει ο ΣΥΝ και προσθέτει πως «με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα για το παρόν και το μέλλον, αφού «κλείνει το μάτι» στα κάθε λογής μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θα εξακολουθήσουν να αυθαιρετούν σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων, περιμένοντας κάθε φορά μια αυθαίρετη «τακτοποίηση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης,
«τα αυθαίρετα αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους: ή τα γκρεμίζεις, ή τα νομιμοποιείς. Δεν αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής,
μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» σχετικά με τα αυθαίρετα υποστήριξε πως «μπορεί να υπάρξει απόφαση, που θα λαμβάνει υπόψη και το περιβάλλον και δευτερευόντως τα έσοδα», ενώ διέψευσε πως τίθεται θέμα αποχώρησης της Τίνας Μπιρμπίλη από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μία συλλογική κυβερνητική απόφαση». «Ό,τι έχει να κάνει με επιλογές της κυβέρνησης, είναι απόφαση συλλογική και αυτό είναι ξεκάθαρο. Στο τέλος, αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής και επισήμανε ότι το θέμα των αυθαιρέτων «δεν είναι θέμα ούτε του Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε της Τ. Μπιρμπίλη, είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης».

Ads