Στο Γενικό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε αργά χθες το βράδυ ο Λεωνίδας Κύρκος μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε κατά το τέλος του δείπνου που παρέθεσε σε 45 προσωπικότητες της πολιτικής, των τεχνών και τη διανόησης στην «Αίγλη» του Ζαππείου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 85 χρόνων του και την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Εκ βαθέων». Ο κ. Κύρκος αναμένεται να εξέλθει από το Ιπποκράτειο εντός λίγων ωρών, αφού οι γιατροί δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα στην υγεία του.

Ads

Στο δείπνο είχε προσκληθεί και παρέστη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

Προσκεκλημένος ήταν επίσης και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος καθώς και ο νύν Πρόεδρος κ. Παπούλιας, ο οποίος όμως τελικά δεν παρέστη. Πρόσκληση έλαβε αλλά επίσης δεν παρέστη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαράς. Από τη Νέα Δημοκρατία είχαν επίσης προσκληθεί οι κ.κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προσκλήθηκαν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Σπύρος Λυκούδης και Δημήτρης Παπαδημούλης (ο οποίος ωστόσο δεν παρέστη), ενώ τόσο ο νυν πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρώην κ. Αλαβάνος δεν έλαβαν πρόσκληση για την εκδήλωση. Σε δήλωσή του ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε σχετικά: «Σέβομαι και εκτιμώ τον Λεωνίδα Κύρκο, αλλά δεν θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να προσκαλούνται οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όχι ο πρόεδρος του Συνασπισμού».

«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»

Ads

Ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε τη συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αριστεράς που εμπνέονται από το μαρξισμό, με προοδευτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται ως δυνάμεις του κέντρου. «Η συνεργασία αυτή, ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική αναγέννηση» σημείωσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ευχόμενος το πνεύμα της ομοψυχίας του επικράτησε στο δείπνο «να μας κατευθύνει στον αγώνα για την έξοδο από την κρίση».

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Κύρκο το σύνθημα του πρωθυπουργού «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι ακριβής απεικόνιση της πραγματικότητας που θα έπρεπε να την ενστερνιστούμε όλοι κατά το μέτρο που μας αναλογεί. Χαρακτήρισε ανεύθυνο να λοιδορεί κανείς αυτή τη διαπίστωση και να ψάχνει για το ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω της, «και πολύ περισσότερο να πυροδοτεί κανείς τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο».

Αντίθετα, ο κ. Κύρκος κάλεσε όλους «να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σε ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη» και θα παίρνει υπόψη του ότι η δίκαιη κατανομή είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Σε μια χώρα που μόλις περνά μια φάση που επουλώνει τις πληγές της από ένα αδικαίωτο εμφύλιο πόλεμο ηχεί σαν ύβρις αυτό το πολεμικό σάλπισμα», υπογράμμισε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε πως απέναντί του περιμένει ότι θα εγερθεί σαν τείχος η θέληση της πλειοψηφίας του λαού με πρώτους τους εργαζόμενους που «θα εγγυηθούν την εσωτερική ειρήνη και θα απορρίψουν τους νέο-Ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς».

Όπως διευκρίνισε, όταν απορρίπτει το φιλοπόλεμο κήρυγμα, αυτό «δεν σημαίνει ότι συνιστά ειρήνη πάση θυσία και υποταγή στα κελεύσματα της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων». Ο Λεωνίδας Κύρκος χαρακτήρισε ως «ένα καλό δείγμα της εναλλακτικής μορφής πάλης του μαζικού δηλαδή αγώνα» και χαιρέτησε την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ. Παρατήρησε δε ότι κατά το δυνατόν πρέπει να αποφεύγονται πρωτοβουλίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία και προκαλούν οργή και αγανάκτηση κατά των οργανωτών.

Επιπλέον, πρότεινε ως χρήσιμη μορφή πάλης τον εντοπισμό μορφών επίδειξης προκλητικού πλούτου και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Είπε ότι τέτοια μέτρα αποτελούν μέτρα έγκαιρης πίεσης πριν η απελπισία των φτωχότερων στρωμάτων υπερβεί ένα όριο ασφαλείας και οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις.

Υπέρ της κατάργησης του ασύλου

Ο Λεωνίδας Κύρκος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, αφού όπως επεσήμανε, «αυτό που υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών και της θέσπισης ενός πραγματικού ασύλου της διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μεικτών ομάδων περιφρούρησης».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς παρατήρησε εξάλλου ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης είναι πρωταρχικά ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αυτής, καθώς όπως εξήγησε πρόκειται για ένα μεγάλο συμβιβασμό.

«Στη χώρα μας η έννοια συμβιβασμός συκοφαντήθηκε σαν παράδοση άνευ όρων. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει το έργο της και η ηγεσία μεγάλου τμήματος της αριστεράς» και συνέχισε λέγοντας: «Άλλοι βιαστικοί τάχατες επαναστάτες αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις όπως τα Δεκεμβριανά 2 ή παίζουν το ρόλο των αδιάλλακτων ασυμβίβαστων κηρύσσοντας το θετικό ρόλο του φόβου. Όλοι αυτοί παραδόξως δουλεύουν για την έκρηξη και πρέπει να αντιμετωπισθούν με το διάλογο πριν να είναι αργά».

«Να υπηρετήσουμε τους εθνικούς στόχους»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντιμετώπισε θετικά την προτροπή του Λεωνίδα Κύρκου προς τις πολιτικές δυνάμεις, να βρουν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και τόνισε την ανάγκη «να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές». «Βεβαίως, έχουμε βρεθεί πολλές φορές, αλλά ίσως είναι η ώρα να κάνουμε περισσότερα βήματα, να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων για να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές, για να πάει ο τόπος μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου προσέθεσε επίσης: «Πιστεύω ότι τα συγκλονιστικά που είπες, με τους εθνικούς στόχους, πριν από 30 χρόνια, Λεωνίδα μου, είναι σήμερα και πάλι επίκαιρα. Είναι επίκαιρα για να βρούμε εκείνους τους διαύλους και να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμότητες, για να δούμε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας, τους εθνικούς στόχους που μπορούμε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε».

Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «δεν είναι κατά βάση οικονομικό το πρόβλημα στη χώρα μας, όσο είναι θέμα διακυβέρνησης της χώρας. Πώς αξιοποιούμε τον πλούτο μας, πώς τον διαχειριζόμαστε καλύτερα, πώς τον διαχειριζόμαστε προς όφελος της ανάπτυξης, προς όφελος της κοινωνίας, προς όφελος του πολίτη. Πώς έχουμε ένα κράτος που δεν είναι σπάταλο, που δεν είναι διεφθαρμένο, που δεν είναι πελατειακό, που δεν είναι αιχμάλωτο ειδικών συμφερόντων, αλλά υπηρετεί τελικά το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του Ελληνικού λαού».

«Αυτό νομίζω ότι πληρώνουμε στη χώρα μας σήμερα με τα τεράστια χρέη και τα τεράστια ελλείμματα, αλλά ακόμη περισσότερο με το έλλειμμα αξιοπιστίας, την οποία πρέπει να ανακτήσουμε, όχι μόνο διεθνώς αλλά και απέναντι στον πολίτη, που θέλει μια πολιτεία που να τον υπηρετεί σωστά με κανόνες και αξίες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.