Στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος την απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, υποστήριξε ότι το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής κατέληξε «αιφνιδίως απόρρητο»

Ads

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γλέζος, υποστηρίζει ότι «η επανάληψη της τακτικής και της φυγομαχίας και από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν μας εκπλήσσει».
 
«Το οφειλόμενο στην Ελλάδα ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ του ποσού που είχε επιδικάσει το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. Και το ποσό αυτό είναι γνωστό: Πρόκειται για 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, το οποίο προκύπτει ως άθροισμα των επιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και των 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικών δανείων» υπογραμμίζει ο Μανώλης Γλέζος.
 
Τέλος αναφέρεται στο επίσης «σπουδαίας ηθικής τάξης ζήτημα της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι Ναζί από τη χώρα, για τους οποίους ούτε καν γίνεται λόγος».

Νομική επεξεργασία

Αναφορικά με την απόρρητη, όπως χαρακτηρίστηκε έκθεση, θα ακολουθήσει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο που θα υποβάλλει τελικά τη σχετική γνωμοδότηση.
 
Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το έργο της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου και περιελάμβανε τη συλλογή, κωδικοποίηση, καταγραφή, ταξινόμηση και προστασία του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού.
 
Όπως σημείωνε ο κ. Σταϊκούρας,
το σχετικό αρχειακό υλικό συγκεντρώθηκε σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά. Έγινε επίσης ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού, και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.
 
Ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, ο κ. Σταϊκούρας παρέδωσε με τη σειρά του την έκθεση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ads