Ads

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις 11 Ιουνίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι επίτροποι Όλι Ρεν και Βίβιαν Ρέντινγκ. Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατηγόρησε ευθέως την Κομισιόν για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ για υποκρισία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος. Κόντρα σημειώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σημειώνεται πως η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου είχε αποφασίσει πριν από τη διεξαγωγή της συζήτησης πως δεν πρόκειται να υπάρξει ψήφισμα για το θέμα του «λουκέτου» στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ωφεληθούν «τα ιδιωτικά κανάλια και όσοι περιμένουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία, ενώ χαμένοι θα είναι η δημοκρατία, η ελευθερία του τύπου, ο πολιτισμός, η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και οι εργαζόμενοι που απολύονται».
 
Στην τοποθέτηση του ευρωβουλευτή θέλησε να απαντήσει, κάνοντας χρήση της μπλε κάρτας (χρησιμοποιείται για διευκρινιστικές ερωτήσεις), η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ροδή Κράτσα. Όπως καταγγέλλει ο κ. Χουντής, αντί να θέσει ερώτηση στην ομιλία του ίδιου, η κ. Κράτσα προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, κατηγορώντας τους ότι αυτοί ευθύνονται για το «μαύρο» στις οθόνες, αφού «δεν υπάκουσαν στην απόφαση και ήθελαν πειρατικά, οι ίδιοι, να εκπέμπουν».

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=DpPsL3vjBVI]
 
Ο Νίκος Χουντής, στη δευτερολογία του, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «συμμορφωθεί με την απόφαση των δικαστηρίων, με το πρωτόκολλο του Άμστερνταμ και με τις οδηγίες που απαγορεύουν ομαδικές απολύσεις, ώστε να επανέλθει η νομιμότητα».

Ads

«Απόφαση του πρωθυπουργού Σαμαρά και όχι της τότε τρικομματικής κυβέρνησης ήταν το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ» δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συλβάνα Ράπτη. Απαντώντας εμμέσως και σε τοποθετήσεις συναδέλφων της, σημείωσε ότι «το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απόφαση της τρικομματικής, τότε, κυβέρνησης – ήταν του πρωθυπουργού Σαμαρά, αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος πρώτον, δε ρώτησε τους άλλους δυο εταίρους που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, δεύτερον, δεν έκανε διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τρίτον, δεν έφερε το θέμα στη Βουλή». Έτσι, πρόσθεσε η κ. Ράπτη «επέφερε άμεσο πλήγμα στη δημοκρατία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται εξυγίανση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό αλλά υπογράμμισε πως «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Τώρα, κατέληξε η κ. Ράπτη, γίνεται προσπάθεια να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με βάση ένα σχέδιο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και αρχίζει διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

Στη δική του τοποθέτηση, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε πως το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι έκφραση αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, αντιθέτως πλήττει τους δημοκρατικούς κανόνες και το δικαίωμα πληροφόρησης, έγινε χωρίς καν απόφαση του κοινοβουλίου, χωρίς καν διαβούλευση και συμφωνία των κυβερνητικών, τότε, εταίρων. Το κλείσιμο της ΕΡΤ και το μαύρο στην οθόνη, η σιγή στο ραδιόφωνο στις δημόσιες συχνότητες είναι απόδειξη όχι μόνο αυταρχισμού αλλά και προχειρότητας αφού η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τα σοβαρά νομικά, κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί όχι μόνο στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και στους συνεργάτες της.

 

«Δεν είναι τυχαίο ότι εβδομάδες μετά το κλείσιμο, δεν έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ένα αξιόπιστο σχέδιο για δημόσια, πλουραλιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ από την άλλη υπεύθυνος για την μεταρρύθμιση θα είναι υφυπουργός της κυβέρνησης δυο κομμάτων που έχουν τεράστια ευθύνη για φαινόμενα που υποτίθεται ήταν οι αιτίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ», συνέχισε.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε επίσης λόγο για «επικίνδυνη υποκρισία» του Συμβουλίου και Κομισιόν σχετικά με όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ. «Αν δεν είναι αποτέλεσμα πίεσης της τρόικας, πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να ζητήσουν άμεσα τον άνοιγμα της ΕΡΤ αλλά και να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι δεν υιοθετηθούν παρόμοιες προκλητικές πρακτικές. Έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν στην αυστηρή κριτική που τους άσκησαν οι ευρωβουλευτές για τη σιωπή και υποκριτική στάση τους», επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος της λιθουανικής προεδρίας, στην επίσημη πρώτη εμφάνιση του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει το θέμα του κλεισίματος της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν είμαι σε θέση να συνεισφέρω στην συζήτηση σας, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι σκόπιμο να πάρει θέση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ένα θέμα καθαρά ελληνικό.
 
Και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σλοβάκος επίτροπος Σέφκοβιτς δήλωσε μεν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την ανεξάρτητη λειτουργία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αλλά διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να επιβάλλει στα κράτη-μέλη το πώς θα ρυθμίσουν τα του οίκου τους. Η πράξη της ελληνικής κυβέρνησης, να βάλει λουκέτο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα πρέπει να ιδωθεί μέσα από τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, για τη δημοσιονομική της εξυγίανση, ανέφερε ο επίτροπος.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσε ο υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου» και ζητά την υπογραφή τους για να το πετύχει.
 
Στην απόφαση που έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αργά το βράδυ της Τρίτης, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΠΕΡΤ, αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί ‘ενδιάμεσου φορέα’ πρέπει να αποφασιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».