Πλέον οι τρεις μαθητές φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, στις 25 Σεπτεμβρίου θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για μια κινητοποίηση που αποφάσισε η συνέλευση του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων και χωρίς να υπάρχει καμία κατηγορία για φθορές ή ζημιές.

Ads

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι μαθητές «ενεργώντας από κοινού και κατόπιν κοινής συναπόφασης με άγνωστο αριθμό συμμαθητών τους», προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου στις 17 Οκτωβρίου του 2007, η οποία διήρκεσε μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Την περίοδο εκείνη, οι καταλήψεις αποτελούσαν κοινή πρακτική των μαθητών όλων των σχολείων της χώρας, οι οποίοι αντιδρούσαν στην εκπαιδευτική πολιτική.

Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Τσαντίκου στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» αναφέρει ότι, την περίοδο των καταλήψεων, «η Ασφάλεια… τηλεφωνούσε στα σπίτια των μαθητών, θυμίζοντας εποχές χούντας και ζητούσε από τα παιδιά «να περάσουν από την Ασφάλεια για υπόθεσή τους», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις στους γονείς τους. Σήμερα, οι τρεις για τους οποίους «προέκυψαν κατηγορίες» με τη στήριξη, όπως κατήγγειλαν τότε ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων, της τοπικής ηγεσίας της περιφερειακής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έκαναν λόγο για εισαγγελικές επεμβάσεις στα κατειλημμένα σχολεία, οδηγούνται στο εδώλιο».

Οι τρεις μαθητές κατηγορούνται ότι έκλεισαν με λουκέτο την πόρτα του σχολείου και εμπόδισαν την είσοδο στον διευθυντή που τους ζήτησε να αποχωρήσουν και ότι παρακώλυσαν τη λειτουργία του για το διάστημα της κατάληψης, παρόλο που η απόφαση για κινητοποίηση ήταν της συνέλευσης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.

Ads

Πηγή: «Ηπειρωτικός Αγών»