Το θύμα της «ζαρντινιέρας», ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί στις 12 Απριλίου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας πέντε αδικήματα. Οι εισαγγελικές Αρχές της Θεσσαλονίκης έκριναν ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ο Αυγουστίνος «γρονθοκόπησε αστυνομικούς, πέταξε μάρμαρα και πέτρες κατά των ΜΑΤ και αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του».

Ads

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε, ο Κύπριος σπουδαστής αντιμετωπίζει κατηγορίες για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στο κατηγορητήριο που υπογράφει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγορίτσα Καράτζιου περιγράφεται η σύλληψη του Κύπριου κατά την εκδοχή της Αστυνομίας, αγνοώντας το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και στο οποίο εμφανίζονται οι αστυνομικοί να ξυλοκοπούν τον Αυγουστίνο Δημητρίου. Μάλιστα, η εισαγγελέας εμφανίζει τον Κύπριο να επιτίθεται με μανία στους άνδρες της Ασφάλειας που τον προσέγγισαν.

«Ενώ έχει διαφύγει από τον προαύλιο χώρο του Χημείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατευθύνθηκε προς τη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Αγγελάκη, όπου έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και, όταν αυτοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν, τους απώθησε με τα χέρια του και τους χτύπησε με γρονθοκοπήματα και με τα πόδια του, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να μην πραγματοποιήσουν τη σύλληψη», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που έλαβε ο Κύπριος σπουδαστής, πριν συλληφθεί συμμετείχε στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Εκσφενδόνισε επανειλημμένως τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος κατά των αστυνομικών, οι οποίοι εκτελούσαν νόμιμη διατεταγμένη υπηρεσία. Μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή τους λόγω των επικίνδυνων μέσων που χρησιμοποίησε για να τους πλήξει με αυτά σε ευπαθή σημεία και ακάλυπτα σημεία του σώματος, πλην όμως η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι με δική του θέληση, αλλά επειδή οι αστυνομικοί απέφυγαν τα χτυπήματα», σημειώνεται στο κατηγορητήριο.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2008 το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών τέσσερις από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για φυσική αυτουργία στο αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και τέσσερις σε φυλάκιση 15 μηνών για συνέργια στο ίδιο αδίκημα. Η ποινή και των οχτώ ήταν εξαγοράσιμη. Ολοι οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν από την εξέταση των βίντεο που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η αγωγή που κατέθεσε ο 27χρονος, με την οποία διεκδικεί χρηματική αποζημίωση ύψους 1.000.000 ευρώ για τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς της Ασφάλειας.