Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Καλαμάτας, όπως και άλλοι Σύλλογοι, μετά την την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι το Μνημόνιο είναι νόμιμο και συνταγματικό.

Ads

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού, ο οποίος δήλωσε πως η απόφαση έχει «πολιτικά χαρακτηριστικά».

Ο ΔΣΑ αναφέρει ότι αναμένει από το Ανώτατο Δικαστήριο να δημοσιεύσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα «λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος» την απόφαση.

«Το ΣτΕ φέρεται να έχει απορρίψει την επίμαχη αίτηση και οι δικαστές φέρονται να “εκτιμούν”, μεταξύ άλλων, ότι το Μνημόνιο ήταν τάχα αναγκαίο για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, καθώς και ότι το δικαίωμα στην περιουσία των θιγόμενων, δηλαδή στους μισθούς και στις συντάξεις τους, περιορίζεται νομίμως καθώς διατηρούνται τάχα σε βιώσιμα επίπεδα. Έτσι, φαίνεται ότι το ΣτΕ χωρίς συνταγματική μεταβολή, μετέστη σε συνταγματικό δικαστήριο», σημειώνει ο ΔΣΑ.

Ads

Ο ΔΣΑ εκφράζει ακόμη «τη λύπη του για την απαράδεκτη διαρροή της απόφασης της διάσκεψης της μείζονος Ολομέλειας την ίδια ακριβώς ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή», καθώς και «τη λύπη του για την ποιότητα που έχει λάβει η δημοκρατία στη χώρα, μετά τα παραπάνω φαινόμενα». Τέλος, εκφράζει «την ελπίδα ότι το περιεχόμενο της απόφασης δεν έχει αποδοθεί σωστά από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες».

Σημειώενται πως η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας αναμένεται να γίνει με το νέο δικαστικό έτος, που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, αν και ασκούνται πιέσεις προς τις δύο εισηγήτριες Μαίρη Σάρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, προκειμένου η απόφαση να γραφτεί και να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, τότε και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα προσφύγουν στο Στρασβούργο.