Το Βερολίνο πρόκειται να επισκεφθεί στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατόπιν προσκλήσεως την Παρασκευή της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel. Στο μεταξύ, στην Αθήνα μετέβη αιφνιδιαστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Giozef Akerman, ο οποίος είχε την Παρασκευή επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ Γερμανοί βουλευτές φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια γερμανικής βοήθειας.

Ads

Σύμφωνα με τις πρώτες εικασίες, το ταξίδι του Akerman στην ελληνική πρωτεύουσα, στόχο έχει την οριστικοποίηση των όρων της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επειδή αγαπά τη χώρα και τον ωραίο καιρό της, ανέφερε ότι συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι είχε την τιμή να γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε «πολύ επικοδομητικό διάλογο για την παγκόσμια κατάσταση». Στις ερωτήσεις αν θα υπάρξει στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων απάντησε με τη φράση «ουδέν σχόλιον».

Στο μεταξύ χθες, σε μια κίνηση που από πολλούς χαρακτηρίζεται πολιτικής στήριξης, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama απηύθυνε πρόσκληση στο Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, στις 9 Μαρτίου. Σχολιάζοντας την πρόσκληση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είπε πως «στην πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε μία τέτοια διεθνής επαφή είναι πολύ σημαντική».

Παράλληλα, ακροάσεις στο Κογκρέσο ζητά Αμερικανίδα βουλευτής για την εμπλοκή αμερικανικών χρηματιστηριακών οργανισμών στην ελληνική κρίση. Συγκεκριμένα, η Κάρολιν Μαλόνι σε επιστολή της στον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής ζητά την πραγματοποίηση ακροάσεων για τους αμερικανικούς οικονομικούς οργανισμούς που είναι εμπλεκόμενοι σε στοιχεία για την κρίση του χρέους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Ads

Η κ. Μαλόνι, η οποία είναι συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στο Κογκρέσο και γνωστή υποστηρίκτρια των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, στην επιστολή της επικαλείται τις χθεσινές αναφορές του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος σε κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ερευνήσει την υπόθεση των συναλλαγών σε παράγωγα προϊόντα της Goldman Sachs Group και άλλων αμερικανικών τραπεζών με την Ελλάδα.

Η κ. Μαλόνι τονίζει ότι η αρμόδια αυτή επιτροπή του Κογκρέσου πρέπει να διερευνήσει το θέμα και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, εκτιμώντας ότι αν οι σχετικές εκθέσεις και αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι ένα «σοβαρό θέμα» που αφορά τις ΗΠΑ. Τέλος, επικρίνει τις τακτικές των «μυστικών χρεών», σημειώνοντας ως παράδειγμα την αναφορά ενός αναλυτή ότι «είναι σαν να αγοράζεται ασφάλιση πυρός για το σπίτι του γείτονά σας, δημιουργείτε ένα κίνητρο για να καεί το σπίτι».

Επανέρχονται τα σενάρια γερμανικής βοήθειας

Επέστρεψαν στην επικαιρότητα τα σενάρια αγοράς ελληνικών ομολόγων από τη Γερμανία, μέσω της τράπεζας KfW. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Γερμανοί βουλευτές ανέφεραν σήμερα ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέσω της KfW Group, η οποία θα συμμετέχει με τον τρόπο αυτό σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, το ύψος του οποίου μπορεί να ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω δήλωσαν τέσσερα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την KfW θα είναι ένα μέτρο που θα ληφθεί σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, καθώς θα μπορούσε να ωθήσει κάποιους επενδυτές σε κερδοσκοπικά στοιχήματα εις βάρος άλλων κρατών της Ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Επίσης, εκπρόσωπος της KfW είπε ότι η τράπεζα δεν σχολιάζει εικασίες.

Γερμανικών δημοσιευμάτων συνέχεια

Η γερμανική πρόσκληση στον πρωθυπουργό, έρχεται μετά από σειρά γερμανικών δημοσιευμάτων, δυσφημιστικών, για την ελληνική οικονομία, με αποκορύφωμα το δημοσίευμα του περιοδικού Focus. Θέση για το επίμαχο δημοσίευμα παίρνει σήμερα και ο γερμανικός Τύπος.

Στο μεταξύ, η σημερινή γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει ότι «οι γερμανικές τράπεζες θα αποφύγουν τις νέες επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Euro Hypo και η Hypo Real Estate ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο έκδοσης ελληνικών ομολόγων, ενώ και η Deutsche Post Bank ανέφερε ότι δε θα επενδύσει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Επίσης,αναφέρει ότι η Deutsche Bank θα συνεχίσει να βοηθά την κυβέρνηση στις πωλήσεις ομολόγων, ωστόσο δε θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα 43,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Luc Frieden: «Οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βοηθήσουν την Ελλάδα»

«Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden.«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως είπε ο κ. Frieden, οι κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών επί καθημερινής βάσης και σε μία χώρα, είναι επιζήμιες για την ευρωζώνη, υπενθυμίζοντας ότι και άλλες χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο των αγορών.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη», τόνισε ο Luc Frieden, ο οποίος κατέληξε ότι «καμία χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση».

Christine Lagarde: Απείθαρχη η Ελλάδα

Την έλλειψη πειθαρχίας της Ελλάδας «κατηγόρησε» για την έλλειψη αξιοπιστίας προς τη χώρα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde σε συνέντευξή της σε αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Η ευρωζώνη ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στη βάση της πεποίθησης ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη να προστρέξουμε σε βοήθεια της μιας ή της άλλης χώρας, επειδή όλοι έπρεπε να παίζουν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και να τηρούν την ίδια πειθαρχία», είπε η υπουργός στη συνέντευξή της, για να σημειώσει πως στην περίπτωση της Ελλάδας η έλλειψη πειθαρχίας, επέφερε απώλεια αξιοπιστίας, πράγμα που παραδέχθηκε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε, πάντως και από τη μεριά της ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλειφθεί, στη μοίρα της. Προειδοπόιησε ωστόσο ότι η χώρα μας θα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες της αλλά και να τονώσει την ανάπτυξη.

Μέτρα φέρνει η επίσκεψη του Olli Rehn στην Αθήνα

Με τους εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που έχει καταθέσει η Ελλάδα, με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα την Δευτέρα, 1η Μαρτίου. Ο κ. Rehn θα συζητήσει με την κυβέρνηση για τα πρόσθετα μέτρα, αλλά και τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους, με το κλιμάκιο να έχει ήδη εισηγηθεί πρόσθετα μέτρα, ύψους 4,8 δις ευρώ.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα, ενώ σήμερα αναμένεται να του παραδοθεί η έκθεση που συνέταξε το κλιμάκιο των κοινοτικών επιθεωρητών κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Οι εμπειρογνώμονες ολοκληρώνοντας την επιθεώρησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσαν ανεπίσημο έγγραφο με το οποίο ζητούν, μέχρι τις 16 Μαρτίου 2010, να έχουν ληφθεί τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα:
-Μείωση τρεχουσών (λειτουργικών , καταναλωτικών μισθολογικών) και επενδυτικών δαπανών.
-Αύξηση Φ.Π.Α. . Πιθανολογείται αύξηση των συντελεστών κατά δύο μονάδες.
-Αύξηση φόρου σε καύσιμα – φυσικό αέριο.
-Καθιέρωση φόρου σε προϊόντα πολυτελείας συμπεριλαμβανομένων και των ακριβών Ι.Χ.

Το κλιμάκιο των επιθεωρητών διαπίστωσε αβεβαιότητες στην ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λόγω της βαθύτερης ύφεσης, τους υπεραισιόδοξους στόχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ καθώς και την υποεκτίμηση σχετικά με τις δαπάνες εξυπηρέτησης των τόκων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κοινοτικούς επιθεωρητές, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα φέρουν στον κρατικό κορβανά από 3,6 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ) έως 4,8 δισ. ( 2% του ΑΕΠ), προκείμενου να διασφαλιστεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του 2010. Η κυβέρνηση φέρεται να κρίνει υπερβολικές τις παραπάνω εκτιμήσεις και αντί για την κατάργηση του 14ου μισθού, να αντιπροτείνει περαιτέρω ψαλίδισμα των επιδομάτων κατά 10%.

Τη Δευτέρα, ο κ. Rehn θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο, ενώ δρομολογούνται συναντήσεις και με άλλα μέλη της κυβέρνησης. Στόχος των Ελλήνων υπουργών είναι να πείσουν τον αρμόδιο Επίτροπο ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, έτσι ώστε να μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ το έλλειμμα, μέσα στο 2010.

Χθες, απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Olli Rehn ανέφερε ότι ανυπομονεί να παραλάβει και να εξετάσει την έκθεση της μικτής αντιπροσωπείας για τα αποτελέσματα της επίσκεψής στην Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ για τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης με θέμα τις ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Rehn είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν παραγωγική και θα μπορούσε να συμβάλει στο να ρίξει νέο φως στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα.