Eλεύθερος αφέθηκε ο 54χρονος Λάζαρος Τόσκας, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την αυτόφωρη διαδικασία στα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου οδηγήθηκε με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πλήθος κόσμου βρέθηκε έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου σε ένδειξη συμπαράστασης και τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα. Ο κ. Τόσκας δεν κρατήθηκε καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες εις βάρος του. Πάντως η προκαταρκτική έρευνα θα συνεχιστεί και ο ίδιος αναμένεται να ξανακληθεί να καταθέσει. 

Ads

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο γραμματέας της Ν.Ε. Χαλκιδικής, Κώστας Γκοντίνος, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη σύλληψη του Λάζαρου Τόσκα με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. «Η παρέμβαση αυτή της αστυνομίας φτάνει στα όρια της αυτογελοιοποίησης» σημειώνει και τονίζει ότι με αυτή τη λογική όλοι η κάτοικοι της Χαλκιδικής ήταν ηθικοί αυτουργοί, αφού όλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις κατά των μεταλλείων χρυσού. 
 
Η αστυνομία κατηγορεί τον 54χρονο Λάζαρο Τόσκα για ηθική αυτουργία στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός τα ξημερώματα της Κυριακής κατηγορία που βασίζεται σε μαρτυρίες υπαλλήλων της εταιρείας. Για ηθική αυτουργία κατηγορούνται επίσης δυο μέλη του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων τα οποία αναζητούνται. Πρόκειται για τους Αποστόλη Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου. Οι κατηγορίες για ηθική αυτουργία βασίζονται στη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις και καλέσματα σε διαμαρτυρίες κατά της εταιρείας και της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Δείτε στο τέλος του κειμένου τις καταθέσεις των υπαλλήλων της εταιρείας. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ο κ. Τόσκας συνελλήφθη σε μια καφετέρια ενώ η αστυνομία αναζητά κι άλλα άτομα. Χθες έγιναν 31 προσαγωγές ατόμων που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν βρέθηκε κάνενα στοιχείο σε βάρος τους. Πριν από λίγη ώρα έγινε ακόμη μία προσαγωγή μιας γυναίκας από την Μ. Παναγιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα εμφάνισε προβλήματα υγείας και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου φρουρούμενη από αστυνομικούς.
 
Η αστυνομία ερευνά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε η εμπρηστική επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικοί συνέλεξαν κηλίδες αίματος, αλλά και υλικό που εντοπίστηκε σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, έναν πυρσό και μια χειρουργική μάσκα.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν ότι δεν πραγματοποιήθηκε ομηρία κατά την επίθεση κατά της «Ελληνικός Χρυσός» καθώς οι υπάλληλοι «σεκιούριτι» όταν είδαν την ομάδα περίπου 40 ατόμων που έφτασε στο σημείο οπισθοχώρησαν.

«Στοχοποιούν το ΣΥΡΙΖΑ και τους κοινωνικούς αγώνες»

Για στοχοποίηση των κοινωνικών αγώνων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι ο Λάζαρος Τόσκας συνελήφθη λόγω της συμμετοχή του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού.

Ads

«Η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να  υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα, από τον γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα, έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εντάσσεται στη στρατηγικής της έντασης και της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός και τονίζει ότι δεν βοηθούν σε καμιά περίπτωση το δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ κατήγγειλε την εμπρηστική επίθεση και τόνισε ότι τόσο η σκοπιμότητά της όσο και η μορφή της «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά: ήταν ενέργεια προβοκατόρικη». Τέτοιες ενέργειες «ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του». 

Πάχτας και Γεωργιάδης κατά ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας, υποστήριξε ότι ο δήμος έχει μετατραπεί «σε πεδίο δράσης τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες με δήθεν αφορμή την αντίθεση στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επιδίδονται σε εμπρησμούς, βιαιοπραγίες και πάσης φύσεως βανδαλισμούς εναντίον ανθρώπων – συμπολιτών μας, μικρών παιδιών και περιουσιών των δημοτών». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «ο δήμος έχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους, να αναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που δεν θα φέρνει σε αντίθεση τη μία με την άλλη».
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το left.gr, ο Χρ. Πάχτας, με μηνυτήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο στις 8/2/2013 κατηγορεί ευθέως, εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι  προσφέρουν προστασία σε «ομάδες πολιτών που προκαλούν τρομακτικά επεισόδια».
 
«Μετά την απόφαση αυτήν και από το Μάρτιο του 2012, ομάδες πολιτών, υπό την προστασία, εκλεγμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, δημιουργούν και μάλιστα οργανωμένα, τρομακτικά επεισόδια. Άγνωστοι δράστες, με κουκούλες και κράνη, επιδίδονται μέχρι και σήμερα, σε πράξεις τρομοκρατίας, με εμπρησμούς αυτοκινήτων (μεταξύ των οποίων και το δικό μου στις 30.3.2012), ακόμα και του Δημαρχείου στις 30.3.2012, κάνουν χρήση βομβών μολότοφ, σιδηρολοστών, καδρονιών, πετρών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή εμού  του ιδίου, καθώς και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψήφισαν υπέρ της επένδυσης».

Το ΣΥΡΙΖΑ φωτογράφησε σήμερα και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. «Διάβασα ότι είχε διήμερο φεστιβάλ ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για την εναλλακτική οδό αξιοποίησης της περιοχής. Και κατά το διάστημα του διημέρου αυτού φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ για την εναλλακτική οδό, έφυγαν πενήντα κουκουλοφόροι και κάψανε» υποστήριξε σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Στο ερώτημα αν συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως με την επίθεση, απάντησε: «Δεν συνδέω επισήμως εγώ τίποτα. Λέω, όμως, την σύμπτωση».

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=coLMmCwV7TE]
 
Οι καταθέσεις των υπαλλήλων της εταιρείας

aftoforo by