Παρά το γεγονός ότι αυτήν τη φορά στόχος της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η πολιτεία τείνει να διαδραματίσει τον ρόλο του θεατή σε ένα ακόμη ακροδεξιό αμόκ της Χρυσής Αυγής.  Στο tvxs.gr: Τασ.Χριστοδουλοπούλου Υπάρχουν οι θεσμοί, αλλά δεν κινητοποιούνται Δημ.Καρύδης Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα Μαρ.Γιαννακάκη Να αποδειχθεί ότι η ΧΑ διαθέτει χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα.

Ads

 
Τα μέλη της προσωπικής φρουράς του δημάρχου Αθηναίων κατέθεσαν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίθεσης, από την οποία τραυματίστηκε τελικώς ένα 12χρονο κορίτσι, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε όπλο στην κατοχή του. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Γιώργος Γερμενής μπήκε έξω φρενών στην αίθουσα του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Αθηναίων, έβριζε τον Γιώργο Καμίνη και κινήθηκε εναντίον του με σηκωμένο χέρι προκειμένου να τον χτυπήσει.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή η δικογραφία για τον Καιάδα

Η αστυνομία αρκείται να επισημαίνει ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει «τα χέρια δεμένα» λόγω της βουλευτικής ασυλίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί κακουργηματικών πράξεων. Η δικογραφία σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή βρίσκεται στη Βουλή, καθώς προκειμένου ο ίδιος να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη θα πρέπει προηγουμένως να αρθεί η βουλευτική του ασυλία.
 
Δεδομένης της αναποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών η οποία εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται συστηματικά γύρω από τη δράση της Χρυσής Αυγής, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς με άρθρο  στο tvxs.gr καλεί τα κόμματα και τους φορείς που ενδιαφέρονται να καταθέσουν από κοινού έως τα μέσα Μαΐου μια κοινή μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αντικείμενο την εφαρμογή κατά απόλυτη προτεραιότητα όσων έχουν προτείνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς μαζί με έναν κατάλογο όλων των έκνομων ενεργειών στις οποίες εμπλέκονται τεκμηριωμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
 

Ads

Τασία Χριστοδουλοπούλου ΣΥΡΙΖΑ

 
imageΗ απόπειρα να διοργανώσει η Χρυσή Αυγή αυτήν τη συμβολική εκδήλωση μίσους στην πλατεία Συντάγματος συνιστά πρόκληση κατά της δημοκρατίας. Δεν κινητοποιήθηκε καμία εισαγγελική αρχή για να αποτρέψει ή να καταστείλει την εκδήλωση φυλετικού μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που τιμωρείται από την έννομη τάξη και διώκεται ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ. Αυτή είναι η ασυλία την οποία απολαμβάνει η Χρυσή Αυγή και οι νεοναζιστές, αυτή είναι η καθημερινή υπόθαλψη που την αποθρασύνει ώστε να διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις μίσους, αυτές είναι οι ανοχές και οι πολιτικές που τους νομιμοποιούν καθημερινά για να κλιμακώνουν τη ρατσιστική πολιτική τους. Κατά συνέπεια, υπάρχει νομικό πλαίσιο, υπάρχουν θεσμοί και μηχανισμοί για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής και των επιλογών της, συχνά δολοφονικών. Απλώς, δεν κινητοποιούνται ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω δράση της.
 
Η Χρυσή Αυγή μετατοπίζει το πολιτικό σύστημα προς τα δεξιά, διευκολύνει τις συστημικές δυνάμεις να εμφανίζονται ως κεντρώες με τη θεωρία των δύο άκρων, λειτουργεί με τα αντιμνημονιακά της χαρακτηριστικά ως ανάχωμα για να προκαλεί απώλειες στην αριστερά και χάρη στον εθνικιστικό της λόγο εμποδίζει την κοινή γνώμη να αντιληφθεί τις ταξικές διαιρέσεις. Γι’ αυτό η Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη στο σύστημα.
 

Δημήτρης Καρύδης ΠΑΣΟΚ

 
imageΤο ρατσιστικό σόου που προσπάθησε να στήσει η Χρυσή Αυγή στο Σύνταγμα, υποκαθιστώντας θεσμούς, όπως είναι η Εκκλησία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικές οργανώσεις που προσφέρουν αθόρυβα και με ανιδιοτέλεια, συνιστά μία ακόμη διχαστική κίνηση που δεν έχει καμία θέση στην ελληνική κοινωνία.     
 
Οι σκηνές που είδαμε στο Σύνταγμα και η απαράδεκτη επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη αργότερα στο Φρουραρχείο Αθηνών αποτελούν γεγονότα που πρέπει να καταδικάσουν όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου, ειδικά αυτές τις ημέρες της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
 
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Παράλληλα το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει άρδην για μην έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Απαιτείται από όλους μια συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική στάση απέναντι σε μορφώματα όπως είναι η Χρυσή Αυγή ώστε να μπει ένας φραγμός στη λογική της βίας, την οποία προσπαθούν να εισάγουν ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Όσο αυτό δεν γίνεται ενιαία και χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις θα βλέπουμε ένα κόσμο σε απόγνωση ή εν πάση περιπτώσει δυσαρεστημένο να μετακινείται εύκολα ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την ΧΑ. Φυσικά κανείς δεν πρέπει να δίνει περισσότερη βαρύτητα από εκείνη που πραγματικά της αντιστοιχεί στην εφήμερη άνοδο κάποιων ποσοστών. Όπως δεν πρέπει και να ξεχνάμε ότι και σε άλλες κοινωνίες τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιες αντιλήψεις χρησιμοποίησαν ως όχημα τέτοιου είδους «προσφορές» για να αιματοκυλήσουν τελικά ολόκληρη την Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο ακόμη και να στείλουν ανθρώπους στα κρεματόρια.
 

Μαρία Γιαννακάκη ΔΗΜΑΡ

 
imageΧθες έπεσαν οι μάσκες της «φιλανθρωπίας» και αποκαλύφθηκε το πραγματικό, εκτρωματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Δικαιωθήκαμε όλοι όσοι υποστηρίζαμε ότι δεν πρόκειται για ένα Κόμμα, αλλά για μία εγκληματική Οργάνωση που μόνο με όρους κοινού Ποινικού Δικαίου μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θεσμική αντιμετώπιση είναι το τσάκισμα του νεοναζιστικού μορφώματος δια της επιβολής του νόμου. Να αποδειχθεί ότι η ΧΑ διαθέτει χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα. Ο μόνος τρόπος να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος και να μην μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι είναι να καταδικαστούν ποινικά και να τους αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα.
 
Με την αντίδραση του ο Γ. Καμίνης τίμησε τον ρόλο του ως δήμαρχος Αθηναίων. Όποιος δεν το αναγνωρίζει, στο βωμό της μικροπολιτικής ή πολιτικών αντιρρήσεων για άλλα θέματα, δίνει άφεση αμαρτιών στους Χρυσαυγίτες.