Δεν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας το 2013, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπονόησε ότι αναμένει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους φέτος. Στο μεταξύ, το χθεσινό Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που προβλέπει το Μνημόνιο για το Φεβρουάριο. Το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο πάντως δεν έχει κλείσει για τους δανειστές με τον Όλι Ρεν να δηλώνει ότι «ζητάμε να ρυθμιστεί το θέμα με βάση το Μνημόνιο».

Ads

Συγγνώμη… παρεξήγηση
 
«Παρεξηγήθηκα. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνω ότι δεν θα υπάρξουν άσχημα νέα για την Ελλάδα φέτος», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα Bild, σε ερώτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2013. Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη και για τη σκέψη μιας στάσης πληρωμών. «Δεν θα πρέπει καν να συζητείται μια χρεοκοπία της Κύπρου, το ντόμινο που θα επακολουθήσει στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι ανυπολόγιστο», τονίζει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος μπορεί να σωθεί», πρόσθεσε.
 
«Δεν περπατώ μόνος στο δρόμο»
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά το φάκελο με τη σφαίρα που έλαβε στο γραφείο του αλλά και για τις αυξημένες του υποχρεώσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν περπατώ μόνος στο δρόμο, δεν κάνω πλέον σπορ, δεν βγαίνω πια έξω με φίλους. Δεν έχω καθόλου χρόνο για όσα με ευχαριστούν».
 
«Τα πάμε καλά»
 
Όσο για τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός , ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε οι έχοντες να πληρώσουν περισσότερους φόρους από τους φτωχότερους.
 
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η Ελλάδα πλέον είναι σε καλό δρόμο. «Ο προϋπολογισμός μας πληροί τους στόχους. Oι συμμέτοχοι μας στην Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες. Εμείς θα ξοφλήσουμε τα χρέη μας. Δεν θα ακούσετε άλλα αρνητικά νέα αυτή τη χρονιά από την Ελλάδα. Η συζήτηση για το Grexit ανήκει στο παρελθόν» συμπλήρωσε.

«Επικεντρωνόμαστε μονάχα στις ιδιωτικοποιήσεις κι έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γι’ αυτές. Η Γερμανία είναι καλοδεχούμενη στις αποκρατικοποιήσεις» δήλωσε στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι το θέμα περί πώλησης ελληνικών νησιών, είναι «τουλάχιστον αστείο».
 
Ικανοποίηση Eurogroup για τα προαπαιτούμενα
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα, εκφράζει την ικανοποίησή του, ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί, έχουν εκπληρωθεί.
 
Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, που έχει επικαιροποιηθεί, περιλαμβάνει τα ανώτατα όρια των δαπανών για τα υπουργεία και την Υγεία για την επόμενη τριετία. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι, εκτός από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις δαπάνες στις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει περαιτέρω την επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα, αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Το Eurogroup χαιρέτισε, ακόμη, την εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Τέλος καλεί τις ελληνικές Αρχές να διατηρήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και, ειδικότερα, να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
 
Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο
 
Ανοικτό άφησε  το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ο Ολι Ρεν, ο οποίος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τη λύση στο ζήτημα αυτό, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου. «Η τρόικα βρίσκεται σε φάση συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και δεν θέλω να μιλήσω. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να ρυθμιστεί το θέμα με βάση το μνημόνιο», ανέφερε ο κ. Ρεν, επαναλαμβάνοντας ότι τη λύση θα πρέπει να τη βρει η Αθήνα.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί, επιτυγχάνεται, αποφεύγοντας επιμελώς να δεσμευθεί ρητά πως δεν θα γίνουν απολύσεις. «Υπάρχουν επίορκοι ή εργαζόμενοι στο Δημόσιο που προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά και αυτό ψάχνουμε τώρα» σημείωσε.