Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ταξί, αναφορικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος τους ενώ την ίδια ώρα σκληρή στάση κρατά και το υπουργείο Μεταφορών. Την Τρίτη αυτοκινητιστές από όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στη Βουλή, όπου στις 18:00, ο υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Ραγκούσης θα ενημερώσει τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ζήτημα.

Ads

Το πρωί της Δευτέρας, αυτοκινητιστές κατέλαβαν τα διόδια σε Αφίδνες και Ελευσίνα και σήκωσαν τις μπάρες, επιτρέποντας στους διερχόμενους οδηγούς να περνούν χωρίς να καταβάλλουν αντίτιμο. Οι εν λόγω κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος έδωσε εντολή στους επιθεωρητές του υπουργείου Μεταφορών να προχωρήσουν σε έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της οικονομικής ζημίας που προκάλεσαν στο Δημόσιο τα μπλόκα των ιδιοκτητών ταξί σε διόδια και σε εκδοτήρια εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα, με επιστολή προς τα υπουργεία Υποδομών και Τουρισμού, ο κ. Ρακιτζής ζητά να κατατεθούν αγωγές κατά των αυτοκινητιστών για τη ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων απάντησε με προσωπική επίθεση κατά του κ. Ρακιτζή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς η θητεία του έχει λήξει από το Σεπτέμβριο του 2009 αλλά παραμένει στη θέση του, ασκώντας κανονικά τα καθήκοντά του. Επιπλέον, διερωτάται σε πόσες και ποιες περιπτώσεις έπραξε το ίδιο, ο κ. Ρακιτζής, για αντίστοιχες κινητοποιήσεις επαγγελματικών οργανώσεων ή σε διαδηλώσεις που είχαν, αναμφισβήτητα, πολύ βαρύτερο κόστος για το κοινωνικό σύνολο.

Πάντως το ζήτημα των κινητοποιήσεων των οδηγών ταξί έφτασε και στην Κομισιόν, με την Αμέλια Τόρες -εκπρόσωπο του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια- να δηλώνει ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος, αλλά και όλων των επαγγελμάτων είναι μέσα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο Αμέλια Τόρες τόνισε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Και εσωκομματικές διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα με τους αυτοκινητιστές

Ads

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου, περί απελευθέρωσης του επαγγέλματος «με συγκεκριμένους κανόνες», την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέλαβε ως «άδειασμα του κ. Ραγκούση».

«Συνεχίζουμε το διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος με συγκεκριμένους κανόνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση τις οποίες θα γίνει ανοικτή και ενδελεχής διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους» δήλωσε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο κ. Μόσιαλος απέδειξε σήμερα ότι εκπροσωπεί μια διαλυμένη κυβέρνηση, χωρίς συνέπεια και συνέχεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης, υποστηρίζοντας ότι με τη δήλωσή του «ουσιαστικά αδειάζει τον κ. Ραγκούση, αφού μιλά για ‘απελευθέρωση του επαγγέλματος με συγκεκριμένους κανόνες’, πράγμα που αρνείται ο αρμόδιος υπουργός».

Εν τω μεταξύ, στοιχεία ενδοκυβερνητικής και εσωκομματικής σύγκρουσης δείχνει να έχει η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών ταξί και η θερμοκρασία της προγραμματισμένης για την Τρίτη συνεδρίασης του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠαΣοΚ προμηνύεται επεισοδιακή.

Τόσο οι κινήσεις των 21 βουλευτών, που ζήτησαν την συνεδρίαση με τη συλλογή υπογραφών, όσο και η πρωτοβουλία του γραμματέα της ΚΟ κ. Β. Εξαρχου, ο οποίος με γραπτή του ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα πήρε εμμέσως αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Ραγκούση και εμφανίστηκε να προτείνει άλλους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, έχουν προκαλέσει την ενόχληση του υπουργού, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση.

Εν τω μεταξύ, νέα προσπάθεια για να κατευναστούν τα πνεύματα εκδηλώθηκε χθες από την πλευρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ. Κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε μεν ότι πρέπει να προχωρήσει η απελευθέρωση, να περιγραφούν οι κανόνες που θα την συνοδεύσουν και να γίνει διάλογος, όμως σημείωσε ότι «κάθε διάλογος πρέπει να γίνεται στην ώρα του».

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε από την πλευρά του, ότι ο Γ.Ραγκούσης ως νέος υπουργός Υποδομών έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί και ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του θέματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι την απελευθερώση του επαγγέλματος την χειρίζεται πλέον ο Γ.Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί δεν θα πρέπει να αποβαίνουν εναντίον του κοινωνικού συνόλου.